Klub odbornika DPS: Rakčević iznio neistine, pokušaj prebacivanja odgovornosti

"Podsjetićemo javnost i odbornika Rakčevića da je Vlada i ranije stavljala van snage plansku dokumentaciju na području Glavnog grada – npr. izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno kulturna zona - južni dio", koji je Vlada Odlukom od 24. februara 2022. godine stavila van snage"

6652 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević je u svom obraćanju javnosti iznio čitav niz neistina, saopšteno je iz Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Glavnog grada.

Oni su reagovali na saopštenje Rakčevića povodom rušenja fasade na Kući Vujovića u Bokeškoj ulici u Podgorici.

"Odbornik Rakčević je u svom obraćanju javnosti iznio čitav niz neistina. Kao prvo, saglasno važećem Urbanističkom projektu "Nova Varoš – Blok E" objekat na urbanističkoj parceli UP 36 (Stara kuća Vujovića), po planu intervencija, jeste predviđena i planirana za "mjere zaštite i djelimične zaštite". Dakle, navodi odbornika i zaposlenika Vlade Luke Rakčevića, da važeći plan nije prepoznao vrijednost ovog objekta i izdvojio ga u odnosu na okolne objekte, nije istinit", ističe se u saopštenju Kluba odbornika DPS Glavnog grada.

Plan intervencija
foto: DPS

Oni su dodali da ukoliko je Rakčević smatrao da je ovaj plan trebalo staviti van snage, mnogo lakši put za ostvarenje ovog cilja, bio je da isto predloži svom partijskom šefu, što je mogao učiniti sve do 7. jula 2022. godine, odnosno, dana kada je investitor podnio prijavu građenja Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

"Podsjetićemo javnost i odbornika Rakčevića da je Vlada i ranije stavljala van snage plansku dokumentaciju na području Glavnog grada – npr. izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno kulturna zona - južni dio", koji je Vlada Odlukom od 24. februara 2022. godine stavila van snage. Na kraju, javnost treba podsjetiti i na to da je gradskim arhitektama oduzeta nadležnost za izdavanje saglasnosti na izgradnju objekata preko 3.000 m2, pa je saglasnost na ovaj projekat 11. marta 2022. godine izdao Glavni državni arhitekta, čiji Direktorat poslove obavlja pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Vjerujemo da javnost ne moramo podsjećati na to da je na čelu pomenutog Ministarstva Ana Novaković-Đurović, politička direktorka partije iz koje dolazi odbornik Rakčević", piše u saopštenju Kluba odbornika DPS Glavnog grada.

Po njihovim riječima "iz svega navedenog jasno se da zaključiti da je obraćanje odbornika Rakčevića pokušaj da se odgovornost prebaci sa njegovih partijskih drugova i poslodavaca na one koji su svoju namjeru da sačuvaju fasadu Kuće Vujovića demonstrirali onda kada se više mjeseci rekonstruisala Bokeška ulica i danonoćno vodilo računa da se očuva svaki milimetar pomenute fasade".

Bonus video: