Sagledati koristi od učešća u Fondu za inovacije NATO

"Radi se o jednoj obavezi koja je konstituisana od prethodne administracije, koja nije imala uporište u budžetu za tekuću godinu, o pristupanju Inovacionom fondu NATO-a i od 3,2 miliona eura, što bi trebalo obezbijediti ove godine"

1455 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Vlada je razmatrala predlog da se stavi van snage zaključak o pristupanju Fondu za inovacije NATO, a ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da se u narednom periodu moraju ozbiljno sagledati koristi od učešća.

"Radi se o jednoj obavezi koja je konstituisana od prethodne administracije, koja nije imala uporište u budžetu za tekuću godinu, o pristupanju Inovacionom fondu NATO-a i od 3,2 miliona eura, što bi trebalo obezbijediti ove godine. Naravno ta sredstva nisu obezbijeđena i dosta je lakonski dat taj predlog", kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Stavljanjem van snage tog zaključka ušlo bi se, kako je pojasnio ministar, u razgovore o pristupanju Fondu od 1. januara 2023. godine.

Do kraja godine u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja očekuje da se deteljno sagleda šta sve donosi učešće Crne Gore u tom Fondu.

Jer obaveze Crne Gore nijesu male, naglasio je ministar.

Vlada je u februaru usvojila informaciju o pristupanju Crne Gore Fondu.

Od sadašnjih 30 zemalja članica NATO, Fondu su pristupile 22.

Domaćin ceremonije potpisivanja 30. juna bio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je kazao da je riječ o jedinstveno fondu čiji je vremenski okvir postavljen na 15 godina.

Bonus video: