Božović o Kući Vujovića: Zgrade su preživjele bombardovanja i nepogode, ali ne i nezasitost investitora i loše odluke

"Na Skupštini Glavnog grada je odbijen predlog opozicije da se UP '' Nova Varoš - Blok E'' stavi van snage, i uprkos obećanju investitora da će sačuvati fasadu kuće Vujovića koja ima istorijski, kulturni i ambijentalni značaj, ovaj prostor je sada nepovratno devastiran"

3609 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Bogdan Božović, odbornik u Skupštini Glavnog grada i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) u crnogorskom Parlamentu saopštio je danas da se u drugim evropskim prijestonicama se zdanja poput Kuće Vujovića čuvaju u cilju što dužeg zadržavanja njihovog prvobitnog izgleda, čime se kako dodaje obogaćuje ambijent grada ali i prikaz njegovog razvoja kroz istoriju.

"Kod nas je suprotno, naše zgrade su preživjele bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata i brojne prirodne nepogode, ali ne i nezasitost investitora i loše odluke nadležnih organa", istakao je Božović u saopštenju koje je dostavila SNP.

Fasada na Kući Vujovića u Bokeškoj ulici u Podgorici srušena je juče, iako je investitor - firma "Coinis" iz Podgorice ranije obećala da će je "na sve načine sačuvati".

Božović je dodao da je srušena jedna od rijetkih građevina u Podgorici, koja svjedoči o vremenu prije Drugog svjetskog rata.

"Duh i autentičnost našeg grada su čuvali ovakvi reprezenti arhitekture minulih vremena. Na Skupštini Glavnog grada je odbijen predlog opozicije da se UP '' Nova Varoš - Blok E'' stavi van snage, i uprkos obećanju investitora da će sačuvati fasadu kuće Vujovića koja ima istorijski, kulturni i ambijentalni značaj, ovaj prostor je sada nepovratno devastiran. Nadam se da će u budućem periodu politički subjekti pokazati veći stepen odgovornosti i političke zrelosti da stave po strani razlike koje postoje među nama i da se predlozi koji se upućuju lokalnoj Skupštini neće tretirati kao prilika za odmjeravanje političke snage, već da će se o njima odlučivati na osnovu benefita koje bi donijeli građanima Glavnog grada", zaključio je Božović.

Bonus video: