Evropa sad: Ohrabrujemo GST da nastavi sa radnjama koje doprinose profilisanju Crne Gore kao države vladavine prava

"Apelujemo na političke aktere da što hitnije doprinesu zaokruživanju pravosudnih organa, koje će karakterisati potpuna nezavisnost, hrabrost i visoki etički standardi"

5569 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad saopštio je da podržava akcije Specijalnog državnog tužilaštva i apelovao da se što prije kompletira nezavisno pravosuđe.

"Evropa sad u potpunosti podržava današnju akciju Specijalnog državnog tužilaštva i kao i u prethodnim sličnim slučajevima ohrabruje glavnog specijalnog tužioca (Vladimir Novović) da nastavi sa radnjama koje doprinose konačnom profilisanju Crne Gore kao države vladavine prava, sa nultom tolerancijom na korupciju i organizovani kriminal", navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović uhapšen danas po nalogu Specijalnog državnom tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Specijalno državno tužilaštvo izdalo je i nalog za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića, saznaju "Vijesti".

Iz Pokreta Evropa sad, kako se navodi, "ističu da profesionalni rad tužilaštva mora biti krunisan nepristrasnim, na dokazima utemeljenim, sudskim presudama".

"Te zato apelujemo na političke aktere da što hitnije doprinesu zaokruživanju pravosudnih organa, koje će karakterisati potpuna nezavisnost, hrabrost i visoki etički standardi. Podsjećamo da je za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala od suštinskog značaja politička volja, kao neophodni faktor profesionalizacije pravosuđa", piše u saopštenju.

Zaključuju da je "građanima Crne Gore nasušno potrebna pravda, kao temelj slobodnog i prosperitetnog društva, a svaki potez koji bude išao u tom smjeru, imaće njihovu punu podršku".

Bonus video: