DF: Stekli su se uslovi da Katnić i Čađenović budu uhapšeni i sudski procesuirani

Iz DF su poručili da je hapšenjem Lazovića i potragom za Milovićem "utvrđena ključna odgovornost bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića, koji su prikrivali kriminalce, a optuživali i zatvarali poštene i čestite ljude"

6806 pregleda 19 komentar(a)
DF, Foto: DF
DF, Foto: DF

Demokratski front (DF) saopštio je da pozdravlja hapšenje službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića.

Lazović je uhapšen danas po nalogu Specijalnog državnom tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je i nalog za hapšenja službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije.

Iz DF su poručili da je hapšenjem Lazovića i potragom za Milovićem "utvrđena ključna odgovornost bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića, koji su prikrivali kriminalce, a optuživali i zatvarali poštene i čestite ljude, pa su se samim tim stekli svi uslovi da budu i oni uhapšeni i sudski procesuirani".

Poručili su da smatraju da se hapšenjem Lazovića i brzim lišavanjem slobode Milovića izjednačava odnos tužilaštva prema počiniocima krivičnih djela koji su koristili Skaj aplikaciju.

"Naime, čudno je izgledalo da su do sada postojali različiti aršini, jedni prema bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i pritvorenoj grupi kojoj ona pripada i drugi prema Lazoviću i Miloviću koji su istovremeno otkriveni na osnovu presretnutih razgovora koje je pratio Evropol. Petar Lazović, Ljubo Milović, Vesna Medenica, Blažo Jovanić, Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Dušan Perović, Đorđije Rajković i ostali uhapšeni su dokazani i dugogodišnji podržavaoci Mila Đukanovića i politike DPS-a. Interesantno je da su svi oni završili iza rešetaka upravo u vremenu izvršne vlasti koju podržava DPS i mnogi se pitaju šta je razlog za ovakvu akciju i zašto je baš napravljen takav redosled i izbor uhapšenih", ističe se u saopštenju DF.

Oni su dodali da to sigurno ima veze i sa snažnim djelovanjem mladih struktura u DPS-u, neopterećenih repovima kriminala, i hrabrog traženja suočavanja sa vlastitom prošlošću ove stranke.

"Nije tajna da su baš ti novi ljudi, koji nisu učestvovali u osnivanju ove partije, niti pripadali najistaknutijoj strukturi u vremenu prije referenduma, samog referenduma i nakon toga, ni učlanjenju Crne Gore u NATO, odlučili da se javno suprotstave kriminalu u sopstvenim redovima. Pretpostavljamo da je njihova namjera da, nakon oslobađanja od kriminala, DPS povedu nekim drugim putem, kako bi ova stranka mogla da donosi odluke bez ikakvih pritisaka i štetnih uticaja korumpiranih pojedinaca. Zapravo, baš su oni nedavno nakon sjednice predsjedništva DPS uspjeli da opstruišu brzo rušenje vlade i tako pomogli tužilaštvu da radi svoj posao", piše u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su naveli da su otvaranje Skaj komunikacija i snažna podrška svih političkih struktura tužilaštvu Crne Gore omogućili da više nema nedodirljivih i da mogu biti procesuirani svi oni koji su kršili zakone.

"Stavljanjem lisica na ruke Petra Lazovića i policijskom potragom za Ljubom Milovićem, utvrđena je ključna odgovornost bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića, koji su prikrivali kriminalce, a optuživali i zatvarali poštene i čestite ljude, pa su se samim tim stekli svi uslovi da budu i oni uhapšeni i sudski procesuirani. Ne sumnjamo da će neko u tužilaštvu, poput najnovijih dešavanja u DPS-u, tražiti da se i oni suoče sa vlastitom prošlošću ovog organa i tako omogućiti njegovo normalno funkcionisanje u budućnosti", piše u saopštenju DF.

Bonus video: