Abazović i Đukanović se sastali u nedjelju zbog temeljnog ugovora sa SPC: Predsjednik zove pravnike u pomoć

Prema saznanjima “Vijesti”, Đukanović je Abazoviću u nedjelju rekao da je njima prihvatljiv Temeljni ugovor ukoliko dobije potvrdu relevantnih adresa da je u skladu sa Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore

50753 pregleda 78 komentar(a)
Đukanović i Abazović, Foto: Boris Pejović
Đukanović i Abazović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović sastali su se u nedjelju veče na temu temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saznaju “Vijesti”.

Oni bi trebalo danas da održe konsultacije koje je juče na sjednici Vlade najavio Abazović.

Prema saznanjima “Vijesti”, Đukanović je Abazoviću u nedjelju rekao da je njima prihvatljiv Temeljni ugovor ukoliko dobije potvrdu relevantnih adresa da je u skladu sa Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore.

Neke od adresa koje su se pominjale su Akcija za ljudska prava, Pravni fakultet i Udruženje pravnika Crne Gore.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično rečeno da je teoretski moguće, da ako argumenti o neusklađenosti sa Ustavom i zakonima budu ubjedljivi, temeljni ugovor pretrpi izmjene i bude na ponovnom glasanju, ali da to ne očekuju jer su potpuno uvjereni u usklađenost.

Sa sjednice Vlade
Sa sjednice Vladefoto: SasaMatic

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je na pres konferenciji istakao da postojeća Vlada nema povjerenje SDP-a, te da će doći do tehničke formalizacije o skraćanju mandata, a potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević je na sjednici Vlade kazao da će oni pravno osporavati odluku Vlade.

Vlada je na sjednici 8. jula usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC. Za je glasalo 13 ministara, dok je petoro izuzelo mišljenje- među kojima Konjević i Krivokapić.

Smisao izbora je da se dobije stabilna Vlada, koja će sa punim mandatom moći da sprovodi ono što je obećano, a ne manjinska Vlada koja nije imala sigurnu podršku nepunih 18 poslanika i koja ne može da rješava nijedno teško pitanje reformskog puta, rekao je Krivokapić.

Abazovićev kabinet je juče usvojio zapisnik sa prošle sjednice, na kojoj je usvojen Temeljni ugovor čime je riješena dilema da li će se o toj verziji ugovora ponovo glasati.

Povod tome je politički sporazum kojim je formirana nova većina, a koji predviđa da se o ključnim pitanjima za državu na sjednici Vlade odlučuje kvalifikovanom većinom - što u ovom slučaju nije bilo.

Premijer je predložio dodatne konusltacije prije potpisivanja ugovora. “Ono što je moj predlog je da do momenta potpisivanja Temeljnog ugovora svako može da dostavi svoje mišljenje... Obavezao sam se da ću sprovesti konsultacije, počeću ih sa predsjednikom države danas ili eventualno sjutra”, najavio je Abazović.

On je dodao da nema problem da postoje konsultacije i da imaju još jednu stručnu verifikaciju tog teksta. Uputio je apel svim zainteresovanim stranama da njegovom kabinetu dostave sugestije.

“Ja sam već obavio par razgovora sa ljudima koje stručna javnost prepoznaje kao relevantne pravne adrese, vrlo sam zadovoljan. Mislim da je to put”, rekao je Abazović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da SDP ne može sama pokrenuti inicijativu za skraćenje mandata Skupštini jer nema toliko poslanika, ali da je uvjeren da će proevropske snage u Crnoj Gori dobiti naredne izbore.

On je nakon susreta sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gervalom-Švarc istakao da su opcije koje se nude, uključujući opciju očuvanja izborne volje od 30. avgusta, opcije proruske vlade.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje kakav će biti njihov pravni odgovor nakon verifikacije Temeljnog ugovora, istakao da je Vlada sebe destabilizovala i napustila evropsku agendu. Istakao je da neko želi da zaustavi Crnu Goru ka EU i da se to jasno vidi. “Smisao ovakvih poteza, ne optužujem nikoga iz vlade, jeste da se zaustavi Crna Gora ka EU”.

Krivokapić je istakao da zato postojeća Vlada nema povjerenje SDP-a, te da će doći do tehničke formalizacije o skraćanju mandata.

“Ali je to ono što je u demokratiji osnovno. Kad napustite ono što ste obećali građanima, a ova vlada je obećala dva stuba - evropske integracije i bolji život. Zbog krize, a i drugih stvari, bojim se da ovo drugo neće biti uopšte ostvareno, a prvi stub je ovakvim ponašanjem napušten, ne potpuno, ali u svom bitnom elementu - onda je pošteno vratiti mandat građanima i ići na izbore”, istakao je Krivokapić.

Bonus video: