CGO: Abazović na putu da sruši rekord Krivokapića po broju "počasnih" državljanstava

"Abazović je od 28. aprila do 1. jula MUP-u dostavio ukupno 325 predloga za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok je Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog mandata dodijelila rekordnih 319 'počasnih' državljanstava"

8867 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog mandata, od 4. decembra 2020. do 27. aprila 2022, dodijelila je rekordnih 319 "počasnih" državljanstava, a Vlada Dritana Abazovića na putu je da taj rekord sruši za nekoliko mjeseci.

To je saopštio Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz obrazloženje da je Abazović od 28. aprila do 1. jula Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavio ukupno 325 predloga za prijem u crnogorsko državljanstvo u skladu sa Programom ekonomskog državljanstva.

Iz CGO dodaju da se ovi predlozi odnose na 104 aplikanta i 221 člana njihovih porodica.

"Kako se navodi u dokumentu MUP-a, a što je i CGO ranije objavio i pozdravio, posljednjih nekoliko mjeseci nije dodijeljeno nijedno ekonomsko državljanstvo. Ipak, broj predloga upućuje na drugačiji zaključak, jer će isti rezultirati i novim prilivom "počasnih" državljana", navodi CGO.

Opredjeljenje Vlade Crne Gore, kako kažu iz CGO, da ne ukine ovaj program, već ga olakšava i aktivno sprovodi kroz nove predloge za prijem - suprotno je evropskoj agendi.

"I direktno je ignorisanje brojnih upozorenja zvaničnika EU, među kojima su i posljednja stigla od Žozepa Borelja i Olivera Varheljija", zaključuje CGO.

Bonus video: