Đukanovićev kabinet pokreće istragu zbog prisustva lažnog princa proslavi Dana državnosti

Černetić je na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografije sa proslave kako pozira sa Đukanovićem i crnogorskim knezom Nikolom Petrovićem Njegošem, unukom kralja Nikole, koji je vladao državom od 1860. do 1918. godine

37974 pregleda 85 komentar(a)
Sa proslave Dana državnosti, Foto: Facebook/Stefan Cernetic.
Sa proslave Dana državnosti, Foto: Facebook/Stefan Cernetic.

Kancelarija predsjednika Mila Đukanovića pozvala je u utorak na internu istragu nakon što je muškarac koji se lažno predstavlja da je princ Crne Gore i Makedonije Stefan Černetić prisustvovao proslavi Dana državnosti na Cetinju.

Čovjek je 13. jula na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografije u svom lažnom prinčevom ruhu sa proslave Dana državnosti koju je priredio Đukanović.

“Černetić nije bio na spisku gostiju koji je sačinio Kabinet predsjednika Crne Gore. Kabinet predsjednika nije nadležan za preglede gostiju koji ulaze na prijem”, rečeno je BIRN-u u Đukanovićevoj kancelariji.

„Pozivamo nadležne službe da istraže kako je došlo do ovog previda“, dodaje se.

Černetić je na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografije sa proslave kako pozira sa Đukanovićem i crnogorskim knezom Nikolom Petrovićem Njegošem, unukom kralja Nikole, koji je vladao državom od 1860. do 1918. godine.

Stefan Černetić
foto: Facebook/Stefan Cernetic

Istog dana, Černetića je ugostio i vrhovni episkop Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, mitropolit Joanikije, koji je krstio Černetićevog sina Ivana.

„Njegovo Carsko i Kraljevsko Visočanstvo Knjaz crnogorski, na prijemu kod mitropolita Joanikija… Povod je bio krštenje kneza Ivana, drugog sina Njihovih Carskih i Kraljevskih Visočanstva za princa i princezu Crne Gore“, napisao je Černetić na Fejsbuku.

Srpska pravoslavna crkva i Černetić nisu odgovorili na upite BIRN-a o tome kako je sastanak organizovan.

Stefan Černetić
foto: Facebook/Stefan Cernetic.

Šezdesetdvogodišnji Černetić je zapravo novinar koji piše o hrani,i rođen je u Torinu u Italiji.

Dospio je na međunarodne naslovne strane u junu 2017. kada je u Italiji optužen za prevaru nakon što je prevario lokalne vlasti, diplomate i holivudsku glumicu Pamelu Anderson da misle da je princ iz Crne Gore.

Policija u gradu Brindizi tvrdi da su Černetić i još jedna osoba putovali po Italiji mercedesom sa diplomatskim tablicama i zastavama Republike Crne Gore.

Ali su izazvali sumnju time što su proveli nedjelju dana u luksuznom ljetovalištu u Pulji. Kada je odmaralište predočilo račun crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova, ono je odbilo da plati.

Mediji su prenijeli da su tokom istrage italijanske vlasti zaplijenile veći broj falsifikovanih markica, diplomatskih dozvola i sertifikata međunarodnih nagrada sa crnogorskim grbom i logotipom.

Crnogorska ambasada u Italiji upozorila je da Černetić „govori i ponaša se kao osoba koja je prisutna i uticajna u crnogorskim institucijama, što apsolutno nije tačno“.

Fejsbuk stranica lažnog princa, kreirana u februaru 2014, svjedoči o raznovrsnosti istaknutih ljudi koje je upoznao. Takođe je mnogima od njih dodijelio bezvrijedne viteške titule, nagrade i druge počasti.

Među njegovim fotografijama su poslovni tajkuni, političari, pravi članovi kraljevske porodice kao što je monaški princ Albert II, i visokorangirani članovi katoličke i pravoslavne crkve.

Černetić je upoznao Pamelu Anderson u novembru 2014. i dao joj, kako je tvrdio, damu. On je glumicu nazvao groficom od ljiljana zbog njenog „doprinosa zaštiti morskih životinja“.

Bonus video: