Krivokapić vojnim helikopterom sletio kod Borelja: Ponovo se sreli na Žabljaku u nedjelju

Evropski diplomata nakon zvaničnih susreta u Podgorici prethodnog vikenda odmarao se na Žabljaku, gdje mu se pridružio ministar vanjskih poslova koji je tamo putovao vojnim helikopterom

61542 pregleda 133 komentar(a)
Drugi susret upriličen na sjeveru: Borelj i Krivokapić u vili “Gorica”, Foto: SasaMatic
Drugi susret upriličen na sjeveru: Borelj i Krivokapić u vili “Gorica”, Foto: SasaMatic

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je u nedjelju vojnim helikopterom otišao na Žabljak gdje se ponovo sreo sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, koji je već bio tamo.

Šef diplomatije i evropski zvaničnik razgovarali su prošlog petka u Podgorici, gdje je dan ranije održana sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU.

Borelj je nakon službenih dužnosti privatno otputovao na Žabljak.

Krivokapić upotrijebio vojni helihopter da bi otišao do Žabljaka
Krivokapić upotrijebio vojni helihopter da bi otišao do Žabljakafoto: Zoran Đurić

Prema informacijama “Vijesti”, ministra vanjskih poslova je u nedjelju, nakon izlaska iz helikoptera sačekalo obezbjeđenje, nakon čega je otišao da razgovara sa visokim evropskim predstavnikom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova “Vijestima” su odgovorili da ministar nije koristio civilni helikopter u nedjelju, dok su iz Ministarstva odbrane potvrdili da je on putovao na Durmitor vojnim:

”Helikopter Vojske Crne Gore korišćen je na dan 17. jula, na osnovu zahtjeva Vlade, a povodom posjete visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić”, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane.

Navode da je riječ o uobičajenoj proceduri i praksi prilikom korišćenja helikoptera Vojske Crne Gore od članova Vlade.

Po završetku posjete, koja je uključivala i obilazak Crnog jezera, Krivokapić se, prema informacijama “Vijesti”, vratio u Podgoricu vojnim helikopterom, dok je Borelj ostao na Žabljaku.

Ministrovo obezbjeđenje je put sjevera i natrag putovalo automobilima.

Borelj je krajem prethodne sedmice došao u svoju prvu posjetu Crnoj Gori. U četvrtak je razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima i predsjedavao sastankom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU–Crna Gora. Dan kasnije je imao i zvaničan, završni sastanak sa Krivokapićem, nakon kojeg je u vili “Gorica” održana konferencija za medije.

”Prilikom posjeta zvaničnika na ovako visokom nivou, Vlada u koordinaciji sa institucijom koju gost predstavlja, priprema protokol posjete koji mora da ima dimenziju bezbjednosti i efikasnog korišćenja vremena koje je dogovoreno za posjetu. U tom cilju, svi državni resursi su shodno procjeni i potrebama Vlade na raspolaganju”, odgovoreno je iz Ministarstva odbrane.

Resor kojim rukovodi Krivokapić nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je Krivokapić u nedjelju službeno boravio na Žabljaku i, ukoliko jeste, da li je u tu svrhu koristio službeni helikopter.

Tokom posjete Crnoj Gori Borelj je crnogorskim vlastima poslao niz značajnih poruka. Naglasio je da svi politički akteri i institucije u Crnoj Gori treba da nastave zajedno da rade na reformama, u konstruktivnom duhu, a druga tekuća politička pitanja ne treba da skrenu pažnju sa reformske agende. Borelj je poručio da je “Crna Gora predvodnica na putu ka EU, ali da se mora uraditi još više na putu reformi”, te upozorio da je “prošlo dosta vremena bez značajnijeg napretka”.

Bonus video: