Abazović: DPS ima želju da bude dio konstruktivne većine za izbore u pravosuđu

"Svi treba da se fokusiramo na to da do 31. jula efektuiramo s nekim važnim odlukama u parlamentu. Bez Ustavnog suda, teško možemo na izbore. Vidjećemo da li će biti vanrednih izbora ove godine. Ako DPS ostane pri svom stavu, vjerovatno hoće", istako je Abazović

40097 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 20.07.2022. 19:47h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, saopštio je da na jučerašnjem sastanku s predsjednikom države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem nije razgovarao o imenima koja bi trebalo da budu u ekspertskoj grupi koja će analizirati utvrđenu verziju temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

"Ali smo uputili apel javnosti. Tu bi mogli da budu predstavnici Univerziteta, Udruženja pravnika, notara...Mislim da je sve u vezi s temeljnim ugovorom urađeno kako treba. Ne vidim nikakvu prepreku da stručnjaci daju još neko mišljenje. Njihov rad nije oročen, ali stvari treba da se rješavaju brzo. Ne treba duga vrijemena...", rekao je Abazović.

Upitan hoće li Vlada, ako stručnjaci budu imali primjedbe, ponovo glasati o temeljnom ugovoru, Abazović je odgovorio da će sačekati da se postupak okonča.

"Tvrdim da je sve okej. Nemamo ambicuju da stavimo potpis na nešto što je protivustavno, ali ni da podlegnemo pritisku", poručio je.

On je rekao da predsjednikom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem nije razgovarao o mogućnosti da ta stranka uskrati podršku Vladi.

Abazović je kazao da je sa Đukanovićem razgovarao, između ostalog, o potrebi "da destabilizacija države ne bude rješenje".

"Razgovarali smo i o tome kako da dođemo do deblokade evropskog puta. Oni (DPS) imaju želju da budu dio konstruktivne većine za izbore u pravosuđu. Vrlo kratak, ali efikasan sastanak", rekao je Abazović.

Komentarišući tvdnje jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića - da je Abazović navodno Đukanoviću prijetio hapšenjem - premijer je odgovorio:

"To nije moj manir, niti bih se ikad služio takvim stvarima. Nikad se ne bih služio time da nekome prijetim. Svako donosi odluke kako misli da treba..."

Abazović je, govoreći o tome da li postoji mogućnost da ako DPS i formalno uskrati podršku Vladi, neko drugi zauzme njihovu poziciju, kazao da se "svašta dešava u Crnoj Gori" i da "razgovara svako sa svakim".

"Svi treba da se fokusiramo da do 31. jula efektuiramo s nekim važnim odlukama u parlamentu. Bez Ustavnog suda, teško možemo na izbore. Vidjećemo da li će biti vanrednih izbora ove godine. Ako DPS ostane pri svom stavu, vjerovatno hoće. Ako DPS uskrati podršku, da je pruži neko drugi - i ta mogućnost postoji. Sve opcije su otvorene. Destabilizacija je najgore moguće rješenje, ali ni nju ne bih mogao da je isključim", rekao je premijer.

Krivokapić mogao na Žabljak drugim prevoznim sredstvom

Komentarišući to što je ministar ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić letio vojnim helikopterom do Žabljaka, gdje se ponovo sreo s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, Abazović je kazao da smatra dobrim što se ministar još jednom sastao sa zvaničnikom EU, ali do je to mogao da uradi na drugačiji način.

"Da li je mogao da ode drugim prevoznim sredstvom - mogao je. Moramo se prema državnim resursima odnositi na odgovarajući način".

Abazović je rekao da ne zna koliko je to koštalo građane.

"Može da se provjeri... I Vlada je koristila helikopter za međunarodne relacije".

Pozvao je na štednju državnih resursa.

Bonus video: