Uticajne pravnice provjeravaju temeljni ugovor

Prema informacijama “Vijesti” mogućnost da se, ako bude zamjerki stručnjaka, ponovo glasa o temeljnom ugovoru uslov je Gorjanc Prelević da pristupi ekspertskom timu

50457 pregleda 240 komentar(a)
Spaić, Gorjanc Prelević i Stanković Mugoša, Foto: Savo Prelević, Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Spaić, Gorjanc Prelević i Stanković Mugoša, Foto: Savo Prelević, Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša, pozvane su u ekspertski tim koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora prije njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) - saznaju “Vijesti”.

Njima je poziv za članstvo u tom timu stigao dan nakon što su premijer Dritan Abazović i predsjednik države Milo Đukanović na zajedničkom sastanku dogovorili da se odradi dodatna stručna provjera ugovora i otklone nedoumice u vezi s njim.

Prema saznanjima "Vijesti", Spaić i Gorjanc Prelević je u ekspertski tim pozvao Đukanović.

Spaić ima iskustvo rada u tijelu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila članica ekspertskog tima Vlade Duška Markovića koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. HRA se pravnim stavom u vezi odredbi ugovora javno oglasila, kad je uputila pismo premijeru iznoseći primjedbe prije usvajanja dokumenta na Vladi.

Predlog da se dileme o ustavnosti i zakonitosti ugovora riješe angažovanjem pravnih eksperata potekao je od Đukanovića prije usvajanja teksta, a Abazović je - nakon što je Vlada u ponedjeljak usvojila zapisnik sa sjednice na kojoj je utvrđen temeljni ugovor - predložio dodatne konusltacije prije potpisivanja dokumenta, koje su otpočele sastankom sa šefom države.

Premijer juče nije želio da govori o imenima koja bi trebalo da budu u ekspertskom timu, navodeći da bi oni mogli da dođu s Univerziteta, iz Udruženja pravnika, iz Notarske komore...

Naveo je da njihov rad neće biti oročen, ali da “stvari treba da se rješavaju brzo”. Sagovornik Vijesti rekao je da će ekspertiza biti oročena do kraja jula

”Mislim da je sve u vezi s temeljnim ugovorom urađeno kako treba. Ne vidim nikakvu prepreku da stručnjaci daju još neko mišljenje”, rekao je Abazović novinarima nakon premijerskog sata.

Na pitanje hoće li Vlada, ako stručnjaci budu imali primjedbe, ponovo glasati o temeljnom ugovoru, Abazović nije htio direktno da odgovori, ističući da će sačekati da okončaju rad.

”Tvrdim da je sve okej. Nemamo ambiciju da stavimo potpis na nešto što je protivustavno, ali ni da podlegnemo pritisku”, poručio je.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” mogućnost da se, ako bude zamjerki stručnjaka, ponovo glasa o temeljnom ugovoru uslov je direktorice HRA Gorjanc Prelević da pristupi ekspertskom timu.

HRA je početkom jula, prije odluke Vlade, uputila pismo Abazoviću i ministrima pravde i ljudskih prava Marku Kovaču i Fatmiru Đeki, u kom je predstavila primjedbe na tekst ugovora, pozivajući na njegovo dodatno usklađivanje.

Međutim, upitno je da li će se mogućnost ponovnog glasanja otvoriti - prvenstveno zato što Abazović ponavlja da spornu temu treba što prije staviti ad acta i što je temeljni ugovor usvojen na Sinodu SPC-a, pa bi se ponovnim odlučivanjem o njemu na Vladi, taj proces vratio nekoliko koraka unazad.

Prema saznanjima “Vijesti” iz SPC-a su, nakon usvajanja ugovora na Vladi, imali predlog sitnijih jezičkih promjena teksta, ali im je iz Vlade rečeno da je dokument usaglašen i da nema prostora za izmjene.

Abazović
Abazovićfoto: Vlada CG

Da Ugovor treba što prije potpisati, juče su ponovili i iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) indirektno poručujući premijeru da time uslovljavaju podršku izboru članova Sudskog savjeta.

”DF vam je jasno poručio - prvo potpisivanje Ttmeljnog ugovora sa SPC, pa onda izbor članova Sudskog savjeta. I kakva sad provjera temeljnog ugovora? Ako niste u stanju da potpišite temeljni ugovor, podnesite ostavku. Ako vas je strah od nečega, recite od čega”, kazao je na premijerskom satu jedan od čelnika DF-a, Milan Knežević.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković ocijenila je da su neke odredbe Ugovora suprotne Zakonu o obligacionim odnosima, ali i Zakoniku o krivičnom postupku.

”Predviđaju se obaveze države da je, prije nego što krene da hapsi nekog popa, država, odnosno policija, dužna da obavijesti arhijereja o tome. To je klasično kršenje normi Zakonika o krivičnom postupku i to znači da je ugovor iznad i da suspenduje Zakonik... Onda imate uvođenje javno-pravnih ovlašćenja, na strani Crkve. Crkva ne može imati javno-pravna ovlašćenja zato što je vjerska organizacija... Suspenduje se i Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju jer se predviđa uvođenje vjeronauke u školama”, navela je u parlamentu.

Demokratska partija socijalista i SDP uskratili su podršku Abazoviću nakon što je Vlada 8. jula usvojila temeljni ugovor, ali još nisu podnijeli poslanicima inicijativu kojom će to formalizovati.

Inicijativa parlamentu bila je planirana do 15. jula, ali je odluka o tome odgođena nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje i boravka visokog zvaničnika Evropske unije Žozefa Borelja u Podgorici.

Abazović: Ugovor i sa CPC, ako to budu željeli

Abazović je, tokom rasprave u parlamentu s Vuksanović Stanković, kazao da temeljni ugovor nije u suprotnosti s Ustavom i zakonima. “Čudim se pravnim ekspertima, kao što ste vi, da mislite da ugovor može da suspenduje Ustav i zakone... Moje pitanje je gdje smo bili 30 godina da ovo pitanje riješimo. Hrvatska ga je riješila 2002. godine.”

On je ponovio da će i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) imati isti tretman kao i sve ostale vjerske zajednice. “Ako bude njihova želja, s velikim zadovoljstvom ćemo i s njima potpisati ugovor.”

Bonus video: