Vojinović: Djeci iz Ukrajine omogućeno učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, kao i besplatni udžbenici

Vojinović je tom prilikom kazao da ukrajinska djeca pohađaju naše vrtiće besplatno, te da je svako prijavljeno dijete, upisano u škole

2136 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinovic sastao se danas sa Šefom kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori, Žan Ivom Bušardijem.

Bušardi je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Vojinoviću poželio "uspješan rad i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, te ukazao na značaj djelovanja i podrške Ministastva prosvjete, kada je riječ o djeci koja se nalaze u Crnoj Gori, a izbjegla su iz Ukrajine."

Vojinović je tom prilikom kazao da ukrajinska djeca pohađaju naše vrtiće besplatno, te da je svako prijavljeno dijete, upisano u škole.

"Takođe, ministar je istakao da je djeci iz Ukrajine koja su dio vaspitno obrazovnog procesa u Crnoj Gori obezbijeđeno učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, što je regulisano zakonom, kao i besplatni udžbenici za osnovce. Dodatno, ministar je naglasio snažnu pedagošku i psihološku pomoć i podršku toj djeci, te praćenje procesa socijalizacije i integracije u naš školski sistem i društvo u cjelini", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je istaknuta spremnost Ministarstva prosvjete na saradnju i preduzimanje mjera iz nadležnosti ovog resora, usmjerenih ka zaštiti interesa sve djece, podrazumijevajući i djecu iz Ukrajine, kako bi se sljedeća školska godina realizovala na najvišem nivou.

"Pored toga je ukazano na značaj uloge Nacionalnog informacionog centra (ENIC) Ministarstva prosvjete, u kontekstu procedure priznavanja inostranih obrazovnih isprava visokog obrazovanja radi zapošljavanja. Sastanak je bio prilika da se podvuče izuzetan primjer koji je Crna Gora dala u sličnim situacijama u skoroj istoriji, kada je bila suočena sa prilivom izbjeglica iz regiona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: