EK: Važno je da Crna Gora ne poništi ranija dostignuća u reformi pravosuđa

U dijelu o reformi pravosuđa, navedeno je da Crna Gora nastavlja da ulaže napore ka razvoju i promociji alternativnog rješavanja sporova, kao i informatičkog sistema pravosuđa

9181 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Važno je da Crna Gora ne poništi ranija dostignuća u reformi pravosuđa i da nastavi da bilježi rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, istovremeno osiguravajući istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija, ocijenila je Evropska komisija (EK).

EK je objavila Analizu glavnog izvještaja makrofinansijske pomoći trećim zemljama u 2021. godini.

U dijelu o reformi pravosuđa, navedeno je da Crna Gora nastavlja da ulaže napore ka razvoju i promociji alternativnog rješavanja sporova, kao i informatičkog sistema pravosuđa.

"Ministarstvo pravde objavilo je analizu koja bi trebalo da služi kao osnova za pripremu nove strategije za racionalizaciju pravosudne mreže. Međutim, još nijesu preduzeti nikakvi konkretni koraci u tom pogledu", navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, Crna Gora je nastavila da pokazuje posvećenost evropskom putu i postigla još opipljive rezultate u ključnim oblastima.

"Trenutno su otvorena 33 pregovaračka poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. Ukupan napredak u pristupnim pregovorima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava, u skladu sa zahtjevima iz Pregovaračkog okvira, kao i revidiranom metodologijom koju je Crna Gora zvanično prihvatila na Međuvladinoj konferenciji održanoj 22. juna 2021. godine", podsjeća se.

Napredak ka ispunjavanju privremenih merila postavljenih u poglavljima o vladavini prava 23 i 24 biće ključan za postizanje daljeg napretka u pregovorima u celini, nijedna dalja poglavlja neće biti privremeno zatvorena prije nego što se postigne ova prekretnica.

Bonus video: