Odložena sjednica stručnog tima koji se bavi temeljnim ugovorom sa SPC

Stanković Mugoša je rekla da je poziv za današnju sjednicu dobila danas u 11 sati i 30 minuta i da su iz kabineta premijera rekli da će o novom terminu sjednice biti blagovremeno obaviještena

12713 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjednica stručnog tima koji će se baviti temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je bila zakazana za 14 sati, odložena je.

To su Vijestima potvrdile članice tima, advokatica Ana Stanković Mugoša i dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić.

Stanković Mugoša je rekla da je poziv za današnju sjednicu dobila danas u 11 sati i 30 minuta i da su iz kabineta premijera rekli da će o novom terminu sjednice biti blagovremeno obaviještena.

Ekspertski tim koji treba da analizira ustavnost i zakonitost Temeljnog ugovora prije njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ima šest članova.

U njegovom sastavu su, osim Ane Stanković Mugoša i Anete Spaić, pravnici Velibor Marković, Andrej Bracanović i Bojan Božović.

U timu je trebalo da bude i izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević, ali je odustala.

Ona je danas obavijestila javnost da je odbila poziv za učešće u radu stručnog tima, zbog uključivanja advokata Velibora Markovića, podsjećajući da je on javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

Bonus video: