Demokrate traže da se na dnevnom redu sljedeće sjednice nađe Predlog rezolucije o genocidu o Pivi i Velici

"Činjenica jeste da je svaka riječ suvišna kada govorimo o ovakvim zločinima, o ovakvim stradanjima, posebno imajući u vidu da se radi o jednom od najsvirepijih nacifašističkih zločina koji su počinjeni na tlu naše zemlje u toku Drugog svjetskog rata"

8816 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Klub poslanika Demokrata predložio je da se na dopunjenom dnevnom redu sjednice Skupštine Crne Gore koja je sazvana za 25. jul nađe Predlog rezolucije o genocidu o Pivi i Velici.

To su tražili na osnovu člana 92 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

"Svjedoci smo ljudskog stradanja, stradanja koja su, kada govorimo o Pivi i Velici, odraz svega onoga što nije civilizacijska tekovina, i odraz onoga što uvijek i u svakom trenutku treba osuditi i učiniti sve da se odgovorna lica suoče sa pravdom", piše u saopštenju Kluba poslanika.

Dodaju da su prošle godine predočili građanima o kakvom je zločinu riječ i podsjetili da je "prema nepobitnim informacijama, od strane nacifašističkih formacija na prostoru Pive, početkom juna 1943. monstruozno je ubijeno oko 1,290 civila, među kojima oko 550 djece, a u Velici, 28. jula 1944. godine, oko 550 civila, uključujući djecu i stara lica".

"Činjenica jeste da je svaka riječ suvišna kada govorimo o ovakvim zločinima, o ovakvim stradanjima, posebno imajući u vidu da se radi o jednom od najsvirepijih nacifašističkih zločina koji su počinjeni na tlu naše zemlje u toku Drugog svjetskog rata. Istina, vrijeme ne možemo vratiti, niti umanjti žal koju osjećamo nakon ovakvih nemilih događaja, ali jedno je sugurno - Obavezu civilizacijsku, državničku, institucionalnu i naročito ljudsku, itekako imamo. Ako nekad institucije i država nisu bile dovoljno jake kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, želimo da vjerujemo da sada jesu", kazali su iz Kluba poslanika.

Ističu da nijedan počinilac ovog zločina nije izveden pred bilo koji domaći ili međunarodni sud.

"Što je teško shvatiti, onda je potpuno jasno zašto svjedočimo nedovoljnom stepenu razumijevanja javnosti o pomenutim zločinima. Kao što smo govorili i ranije, isto smatramo i sada, Skupština Crne Gore, najviši zakonodavni organ, treba da da doprinos jačanju svijesti i razumijevanju okolnosti, prirode i posljedica ovog zločina".

Bonus video: