Krapović: Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata sunovrat planiranja prostora

"Zaista, kao neko ko je podržao prethodnu 42. Vladu Crne Gore, a koja je u ovom segmentu epohalno podbacila, nisam ni sanjao da može gore od toga i gore od najgorih DPS rješenja vezanih za planiranje prostora"

7025 pregleda 3 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović ocijenio je da zakon o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je upućen u Skupštinu po hitnoj proceduri, "predstavlja katastrofu i sunovrat planiranja prostora u Crnoj Gori".

"Zaista, kao neko ko je podržao prethodnu 42. Vladu Crne Gore, a koja je u ovom segmentu epohalno podbacila, nisam ni sanjao da može gore od toga i gore od najgorih DPS rješenja vezanih za planiranje prostora. Sada važeći zakon je ubjedljivo najgori propis koji je usvojen godinama unazad u Skupštini Crne Gore i u pet godina njegove primjene prostor, kao drugi najvažniji resurs Crne Gore, nakon građana, doživio je katastrofu. Više puta sam u parlamentu i javnosti uopšte govorio o takozvanim malim ili zadnjim vratima u propisima i odlukama koje se donose u Parlamentu, o naručenim rješenjima koje investitori mogu obilato eksploatisati. Poznato je da sam prethodnom ministru Mitroviću tražio da hitnim izmjenama Zakona izbriše famozni član 218, čak sam mu i poslaničko pitanje oko tog člana postavio i potanko obrazložio zbog čega to tražim. Gospođa Novaković Đurović, od dolaska na funkciju nije promjenila ništa u Ministarstvu, a već sam rekao da je u tom segmentu prethodna Vlada bila ubjedljivo najlošija", naveo je Krapović u saopštenju.

Dodao je da danas "imamo nadgradnju člana 218, koja je takve sadržine da se čak ni DPS ne bi usudio da je kandiduje prema Skupštini".

"Zakazao sam sjednicu Odbora na kojoj ćemo raspravljati o ovom predlogu zakona, ali već sada mogu reći: ko bude glasao za ovako nešto, glasaće za nešto od čega se planiranje prostora u Crnoj Gori neće oporaviti. Ono što je nečuveno i, da nije ovako tragično po prostor u kojem živimo, bilo bi smiješno, a to je da jedna zelena partija predlaže da se investitorima da primat nad ministarstvom kod odlučivanja o prostoru, i to kroz zakonsko rješenje. Blago rečeno – zastiđe. Da se razumijemo, DPS je to isto radio, ali ipak ne ovako otvoreno i bahato. Pozivam ministarku Novaković Đurović da još jednom razmisli da li želi da ide ovim putem, tj. da li želi da njen izvjesno veoma kratak mandat na ovoj funkciji bude obilježen ovim skandalom", zaključio je Krapović

Bonus video: