Nikolić: Izbor "eksperata", ukazuje da Abazović želi da se stručni tim za reviziju ugovora sa SPC nikad i ne formira

"Takav epilog bio bi jasan znak da je insistiranje premijera na evropskim vrijednostima, i brzom učlanjenju Crne Gore u EU, samo puka retorika, jer politika Vlade, i na primjeru odabira pojedinih kadrova koji treba da preispitaju odnos države i SPC, suprotstavlja se svemu što podrazumijeva EU"

10895 pregleda 36 komentar(a)
Andrija Nikolić, Foto: DPS
Andrija Nikolić, Foto: DPS

Član Predsjedništva DPS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore, Andrija Nikolić ocijenio je da "izbor Vladinih "eksperata" za rad u timu koji treba da ocijeni valjanost Ugovora o uređenju odnosa sa SPC, sugeriše lošu namjeru".

"Jer, kako drugačije komentarisati motiv premijera, koji je, gle čuda, u ekspertski tim Vlade pozvao, ne samo Velibora Markovića kao osvjedočenog homofoba i seksistu, već i kao advokata i člana ekspertskog tima MCP. Pritom, nekom ko i ne krije da je učestvovao u izradi istog ugovora kao stručni konsultant SPC, dodijeljen je zadatak da zaštiti interese države u ugovornom odnosu sa svojim “poslodavcem"", naveo je Nikolić

Dodaje "da namjera nije dobra, i da ukazuje na cilj da se ovakvim odabirom članova radnog tijela zapravo zamajava domaća i međunarodna javnost, potvrđuje i odabir drugog člana ekspertskog tima, koji je državni sekretar u Ministarstvu pravde".

"Dakle, visoki politički funkcioner Vlade koja je već usvojila ugovor sa SPC, i čiji je nadređeni, ministar pravde ovaj dokument i prezentovao na Vladi, treba u okviru radnog tima da pruži objektivnu kritičku analizu istog akta? Na kraju, sudeći po izboru “eksperata” za rad u timu koji treba da ocijeni vladin uradak na planu uređenja odnosa sa SPC, nema drugog zaključka sem da premijer Abazović želi da se ekspertska grupa nikad i ne formira, što bi trebalo da mu posluži kao alibi za stavljanje potpisa na postojeću neustavnu i antidržavnu verziju Ugovora. Takav epilog bio bi jasan znak da je insistiranje premijera na evropskim vrijednostima, i brzom učlanjenju Crne Gore u EU, samo puka retorika, jer politika Vlade, i na primjeru odabira pojedinih kadrova koji treba da preispitaju odnos države i SPC, suprotstavlja se svemu što podrazumijeva EU", kazao je Nikolić.

Ističe da bi sve drugo osim nove procedure "u kojoj bi se odgovornije pristupilo odabiru stručnog tima za reviziju ugovornog odnosa sa SPC", predstavljalo "rušenje osnovnog principa na kojem taj tim treba da nastane, kao i formalizaciju loše namjere prema nacionalnim interesima države".

Bonus video: