Budva: Političke igre pomažu kolapsu sezone

Carevićev kabinet optužio Demokrate da su direktan krivac neefikasnog rada Komunalne policije jer su opstruirale i poništile konkurse za prijem radnika u tu službu

11086 pregleda 30 komentar(a)
Stari grad u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Stari grad u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Direktan krivac to što je Komunalna policija i inspekcija u jeku turističke sezone neefikasna u borbi protiv buke jesu budvanske Demokrate, koje su opstruirale i poništile konkurse za prijem u tu službu radnika kako bi ona bila za ovo ljeto kadrovski osnažena.

To je “Vijestima” saopšteno iz kabineta prvog čovjeka Budve Marka Carevića, nakon što je problem buke eskalirao u metropoli turizma.

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Darko Čelebić minulog ponedjeljka stanovnicima Staroga grada i Gospoštine, te predstavnicima turističke privrede Budve iznio je zabrinjavajući podatak da ta služba nema resursa i da je stanje katastrofalno, jer ima svega dva ovlašćena komunalna policajca koji mogu da rade, jer su dva na bolovanju, a protiv trećeg se vodi disciplinski postupak.

”Direktni krivac za neefikasan rad Komunalne policije i komunalne inspekcije u Budvi u toku turističke sezone su Demokrate koje su opstruirale zaposlenje u ovoj opštinskoj službi. Podnošenjem prijave na raspisan javni konkurs za izbor načelnika ove službe, kao i popunjavanje službeničkih mjesta, odbornički klub Demokrata je zaustavio kadrovsko jačanje službe sa namjerom da se upropasti turistička sezona i nanese politička šteta u izbornom procesu. Opstrukcija koja je od prvog dana mantra političkog djelovanja ovog subjekta sada je neskrivena jer je prijave protiv konkursa podnio odbornik u skupštini Opštine Budva iz reda Demokrata”, saopštili su “Vijestima” iz Carevićevog kabineta odgovarajući na pitanje na koji način će Komunalna policija I inspekcija biti kadrovski ospobljena jer je špic ljeta uveliko počeo, a turisti I građani ukazuju na velike problem sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

Kako navode iz Carevićevog kabineta, Demokrate su time jasno stavile do znanja da im je namjera da prave štetu ne mareći što će građani da trpe komunalni haos koji su time izazvali.

”Faktički, ovim su stvorili kolaps u radu službe jer od pet komunalnih policajaca samo dva su na obavljanju dužnosti, jedan u disciplinskom postupku, dok dva koriste pravo na bolovanje koje će se provjeriti u zakonskoj proceduri i utvrditi da li u ovome ima političkih instrukcija. Nezamislivo je da odbornik skupštine i politički subjekt koji ga je isturio u ovom poduhvatu, faktički ruše službu i onemogućavaju uspostavljanje komunalnog reda. Ovim su Demokrate nastavile praksu Ministarstva javne uprave na čijem je čelu bila Suzana Pribilović koja je odbila da uvaži zahtjev opštine za zaposlenje dodatnih 10 komunalnih policajaca jer Budva kao najznačajnija turistička destinacija ima potrebu za dodatnim brojem ovlašćenih službenika. Vidimo da je na sceni udruženi poduhvat da se turistička sezona unaprijed proglasi neuspješnom i da se u tu svrhu koriste mehanizmi destrukcije na svim nivoima. Potpuno je jasno da je političko djelovanje Demokrata na taj način usmjereno protiv razvoja i prosperiteta grada i da za trenutne probleme u gradu krivce treba da potraže isključivo u svojim redovima koji na organizovan način pokušavaju da zarad sticanja jeftinih političkih poena unište turističku sezonu”, ističu iz kabineta prvog čovjeka Budve.

Upravni inspektor Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija poništio je oglase za prijem 17 novih radnika, kako u kabinetu predsjednika Opštine Marka Carevića, tako i u Komunalnoj policiji i inspekciji i Službi zaštite i spasavanja.

Demokrate su još krajem marta inicirale vanredni inspekcijski nadzor, nakon što su raspisana četiri oglasa kako bi osujetili da administracija Carevića zaposli nove radnike u susret izborima.

Upravni inspektor je u zapisniku nakon izvršenog nadzora konstatovao, između ostalog, da je pojedine oglase, one koji se odnose na prijem radnika u kabinet Carevića, raspisalo neovlašćeno lice, da je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji takođe donijelo neovlašćeno lice, da odluka o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Slično je utvrđeno kada je riječ o konkursu za prijem radnika u Službu zaštite i spasavanja i Komunalnu policiju i inspekciju, gdje se konstatuje da nije donijet kadrovski plan za 2022, te da procedura popune radnog mjesta nije sprovedena u skladu sa zakonom.

Rađenović: Nije sve u Komunalnoj, kriva je i Opština

Odluka Opštine Budva kojom je Stari grad Budva proglašen tihom zonom i Zakon o turizmu su u koliziji.

To je, između ostalog, u Bojama jutra kazao Ljubomir Rađenović iz Mjesne zajednice “Gospoština”.

Stanovnici Starog grada pokušavaju u saradnji sa Komunalnom policijom i ugostiteljima da riješe postojeći problem buke. Rađenović navodi da zagovaraju pridržavanje zakona i da su apsolutno zadovoljni zakonskim okvirom koji treba da se ispoštuje.

”Ugostitelji iz čijih objekata je konstatovan problem su imali drugu argumentaciju i kazali su da se njima ne sviđaju zakonska rešenja i da je 65 decibela propisanih Zakonom o turizmu malo”, rekao je Rađenović.

Ističe da je Opština u januaru 2019. godine donijela odluku gdje se Stari grad proglašava tihom zonom, što znači da buka tokom dana ne bi smjela da pređe 40 decibela, a u večernjim satima 35.

”Zakon o turizmu definiše da jačina buke na tri metra od ugostiteljskog objekta može da bude do 65 decibela. Mi smo kao građani i predstavnici MZ pristali da se držimo Zakona i dali smo svesrdnu pomoć da se to ispoštuje i razvije svijest kog ugostitelja”, kaže Rađenović.

Dodaje da se tokom šest održanih sastanaka došli do nečega što nisu znali, jer kako kaže, srž problema nije samo u Komunalnoj policiji koja ne može da sprovede red.

”Već se nalazi u procesu izdavanja rešenja za rad gdje takođe imamo zakonsku regulativu. Na teritoriji Budve ima predatih 16 zahtjeva za izdavanje rješenja za izvođenje žive muzike, a nemate nijedno izdato rešenje. Drugi problem je što imamo terase koji se nalaze na mjestima na kojima to nije predviđeno”.

Oni traže od Komunalne inspekcije da od 12-20 spornih lokala Budvi traži da prezentuju elaborat kada su u pitanju limitatori buke.

”Iz Opštine imamo jedino i isključivo komunikaciju sa Komunalnom policijom. Za ovako važno pitanje treba nam jaka institucionalna podrška, ne možemo mi kao građani da sprovodimo Zakon bez podrške organa vlasti. Na posljednjem sastanku smo donijeli zaključak da nemamo više podršku u lokalnoj samoupravi i obratili smo se više ministarstava”, poručio je Rađenović.

Bonus video: