Đurović potpisala Zaključak o formiranju Radne grupa za izradu Nacrta zakona o Skupštini

"Usvajanjem ovog akta Skupština Crne Gore će, po prvi put od svog osnivanja 1905. godine, imati pravni propis koji će, u rangu zakona, definisati njeno djelovanje, funkcije i nadležnosti", zaključuje se u saopštenju Skupštine

6730 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović potpisala je Zaključak o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Skupštini Crne Gore.

Ovim činom, navode iz Skupštine, stvaraju se preduslovi za početak rada na izradi ovog "važnog akta", koji treba dodatno da definiše nadležnosti Skupštine, njen odnos sa Vladom Crne Gore i drugim institucijama, i da preduprijedi eventualne probleme i razriješi i pravno uredi sve nejasnoće u postupku ostvarivanja funkcija Skupštine utvrđenih Ustavom Crne Gore.

Ističu da na ovaj način Đurović daje puni doprinos realizaciji programa iznesenog u svom inauguralnom govoru koji je prezentovala Skupštini prilikom preuzimanja dužnosti predsjednice najvišeg zakonodavnog doma.

U Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o Skupštini Crne Gore, u skladu sa predlogom Kolegijuma predsjednice, imenovane su predstavnice i predstavnici svih klubova poslanika koji participiraju u parlamentu.

Za Koordinatorku je odabrana Milosava Paunović, a članovi su: Suzana Pribilović, Predrag Bulatović, Momo Koprivica, Branka Bošnjak, Božena Jelušić, Suljo Mustafić, Boris Mugoša, Draginja Vuksanović Stanković i Genci Nimanbegu.

Đurović smatra da je došlo vrijeme da se usvoji akt o Skupštini kao krovni dokument koji će omogućiti nesmetano i profesionalno funkcionisanje te institucije, što je, prema njenom mišljenju, davno trebalo uraditi, "a što su njeni prethodnici najavljivali, ali nisu realizovali".

"Usvajanjem ovog akta Skupština Crne Gore će, po prvi put od svog osnivanja 1905. godine, imati pravni propis koji će, u rangu zakona, definisati njeno djelovanje, funkcije i nadležnosti", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: