Đuranović: Ne bih podnijela ostavku na članstvo u DPS ako bih bila izabrana za sutkinju Ustavnog suda

"Dok sam bila sudija nikada nijesam bila član nijedne partije. Od 2017. sam član DPS-a i imam njihovu člansku kartu, ali za sudiju Ustavnog suda nije neophodno da ne bude član partije", rekla je Đuranović odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića

47189 pregleda 107 komentar(a)
Đuranović, Foto: Skupština Crne Gore
Đuranović, Foto: Skupština Crne Gore

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Dragana Đuranović rekla je danas da je članica Demokratske partije socijalista (DPS) i da zakon ne zabranjuje da sudija Ustavnog suda bude član političke partije.

Ona je na sjednici Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu su konsultativna saslušanja kandidata za izbor sudije Ustavnog suda, kazala da nije član partijskih organa.

Đuranović je bila sutkinja Osnovnog i Višeg suda, a zatim zaštitinica imovinsko-pravnih interesa države.

Povezani članci

22. Jul 2022.

Osam kandidata za mjesto sudije Ustavnog suda

"Dok sam bila sudija nikada nijesam bila član nijedne partije. Od 2017. sam član DPS-a i imam njihovu člansku kartu, ali za sudiju Ustavnog suda nije neophodno da ne bude član partije", rekla je Đuranović odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića.

Martinović je kandidatkinju pitao da li dijeli percepciju i mišljenje građana Crne Gore da se radi o političkom pritisku na Ustavni sud, poodsjećajući na slučajeve radnika "Radoja Dakića", odluka o neustavnoj naplati takse "euro po euro", ukidanje sopstvenih odluka, da su imali predsjedavajući neustavno i nezakonito...

"Šta teba uraditi da Ustavni sud donosi odluke isključivo po propisima a ne na osnovu direktive bilo koje političke partije?", pitao je Martinović.

Đuranović je odgovorila da se nikada ne bi kandidovala u bilo koji sud, da smatra da je politički.

"Postoji takva percepcija očigledno i ne možemo od nje pobjeći. Možemo se truditi da se ona prevaziđe na način da se u Ustavni sud izaberu stručni ljuidi koji neće donositi političke odluke i neće dozvoliti da se na njega vrši pritisak", navela je Đuranović.

Dodala je da dok je bila sutkinja nije nikad na nju vršen pritisak, nikad je niko nije pozvao telefonom zbog neke odluke.

Luiđ Škrelja (DPS) pitao je šta misli o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Đuranović je odgovorila da ga je vidjela djelimično u medijima, te da nikad nije vidjela čitav tekst.

"Ako bih bila izabrana za sudiju, ako bih iznijela sve stavove onda bi moje mišljenje već bilo formirano što ne bi bilo dobro prilikom odlučivanja o ovoj temi na Ustavnom sudu", kazala je Đuranović.

Momo Koprivica (Demokrate) pitao je da li bi, u slučaju da bude izabrana za sudiju Ustavnog suda, podnijela ostavku na članstvo u DPS-u ili bi i dalje ostala član.

Đuranović je odgovorila da ne bi.

"Ne postoji zakon koji zabranjuje da neko ko je član partije bude kandidat za sudiju Ustavnog suda. Ne bih podnijela ostavku na članstvo, nijesam član nijednog organa partije. Smatram da sudija Ustavnog suda ne može svoja partijska opredjeljenja staviti iznad onoga što je ustavnost i zakonitost koju ocjenjuju ili povrede ljudskih prava koja se ocenjuju kroz ustavne žalbe", rekla je Đuranović.

Odgovarajući na pitanje o slučaju "Limenka", kazala je da je imenovana za zaštitnicu u periodu kada je ovo bilo pri kraju postupka.

"Predmet je tretiran sa pažnjom, sve argumente koje smo mogli da iskoristimo iskoristili smo, pisali smo reviziju, Vrhovni sud je ostao pri stanovištu da treba isplatiti 11 miliona eura obeštećenja fizičkom licu", podsjetila je Đuranović.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) najavio je da će Prava Crna Gora podnijeti izmjene Zakona o Ustavnog suda kako bi se unijela odredba da sudija ne može biti član političke partije.

Smatra da član političke ne može biti nepristrasan u odlučivanju, posebno što će na dnevni red Ustavnog suda doći veoma važna pitanja.

Pitao je da prokomentariše treći mandat bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i "brutalne" pritiske predsjednika države Mila Đukanovića na pravosuđe.

Reagovala je Jovanka Laličić (DPS) koja je kazala da Milačić dolazi na sjednice kao zainteresovani poslanik i da minira njihov rad.

Milačić je odgovorio da nije miniranje odbora, Skupštine kada se govori istina. "Da, miniram. Pogotovo ono što radite vi iz DPS-a i stalno ću da miniram. To mi je merak", poručio je Milačić.

On je kazao da je Đuranović više član Odbora nego on, s obzirom na to da je članica DPS-a, a partijske koleginice je brane.

Pitao je Đuranović i da li je razriješena funkcije zaštitnice zbog političkih razloga.

Odgovarajući na pitanje o trećem mandatu Vesne Medenice, rekla je da smatra da je svaki treći mandat neustavan.

Komentarišući izjavu Đukanovića, kazala je da osuđuje svaki pritisak na pravosuđe, ali mora da kaže da "sve optužnice koje nijesu potvrđene pred sudovima, svi predmeti koji su završeni oslobađajućim presudama usljed dokaza koji nijesu bili valjani, ili nijesu valjano pribavljeni, ili usljed utvrđenog činjeničnog stanja da neko nije izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a boravio je u pritvoru, doveli su do toga da je država plaćala enormne odštete".

"Iz tih predmeta smo platili mnogo veći iznos nego u predmetu Limenka...I jedno takvo upozorenje ne smatram pritiskom, ja kao tužilac ili sudija shvatila bih to kao ukazivanje na jednu pojavu, da vrlo često imamo predmete koji kreću velikom pričom i medijskom pompom i ne završe se osuđujućom presudom. To nije dobro za državu, ni za finansijski sistem ni za vladavinu prava", rekla je Đuranović.

Ona je kazala i da je postupak njenog razrješenja pred sudom i očekuje odluku 1. avgusta.

Kazala je da su u rješenju o njenom razrješenju iznijete kvalifikacije na dosta uvredljiv način i bez ikakvog postupka utvrđivanja njene odgovornosti.

Bonus video: