DPS osudio prikazivanje filma o Osmanu Rastoderu: Njegovo promovisanje predstavlja napad na antifašističke vrijednosti

"Tokom rata Rastoder je, prema dokazima i izjavama svjedoka, kao vođa muslimansko-fašističke milicije počinio niz ubistava, paljenja kuća i pljačkanje imovine"

9158 pregleda 34 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da osuđuje prikazivanje afirmativnog filma o ratnom zločincu Osmanu Rastoderu koji je prikazan u prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra "Sandžak" u Petnjici.

"Podsjećamo javnost da je Osman Rastoder tokom Drugog svjetskog rata bio organizator i komandant muslimansko-fašističke milicije u tadašnjem srezu Beranskom. Tokom rata Rastoder je, prema dokazima i izjavama svjedoka, kao vođa muslimansko-fašističke milicije počinio niz ubistava, paljenja kuća i pljačkanje imovine", navodi DPS u saopštenju.

Dodaju da ga je "zbog toga Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 25. decembra 1945. godine proglasila za ratnog zločinca".

"Zato je promovisanje Osmana Rastodera nedopustivo i predstavlja direktan napad na antifašističke vrijednosti na kojima je nastala savremena Crna Gora. Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je projekcijom ovoga filma došlo do kršenja zakona", zaključuje DPS.

Bonus video: