Tešić: Medenica na treći mandat nije izabrana zakonito, izjava Đukanovića nije bila primjerena

"Što se tiče Temeljnog ugovora, treba ga zaista što prije potpisati. Sve ugovore sa vjerskim zajednicama je trebalo potpisati istog dana da ne bi došlo do ove situacije i produbljivanja razdora među narodom. Ovo traje dugo, mi smo svi iscrpljeni ovoim stanjem i konstantnim tenzijama", poručila je

14218 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Momirka Tešić kazala je da tokom rada u Osnovnom sudu u Kotoru nikad nije podlegla pritisku javnostu, iako su neke njene presude komentarisane.

Ona je odgovarala na pitanja članova Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu su konsultativna saslušanja kandidata za izbor sudije Ustavnog suda.

Danas su, od osam kandidata, saslušani i Branislav Radulović, Dragana Đuranović i Zdenka Perović.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) podsjetio je da je Tešić izuzeta iz predmeta u slučaju pomorske nesreće u Budvi kojoj je stradala Maja Šljivančanin, zbog sumnje u njenu nepristrasnost.

Presudom Osnovnog suda u Kotoru, maloljetni M.S. je osuđen na najduže 120 sati društveno korisnog rada. Vijeće Višeg suda ukinulo je tu presudu i naložilo ponovno vještačenje.

"Da li je za jedno ubistvo dovoljno 120 sat korisnog rada?", pitao je Milačić.

Tešić je odgovorila da se nije radilo o krivičnom djelu ubistva nego o djelu teško djelo protiv bezbjednosti u javnom saobraćaju.

"Sa suđenja je bila isključena javnost, jer se sudilo maloljetniku. Predmet nije pravosnažno okončan, pa neću moći da iznosim sve podatke. Nesporno je da je izvršenjem tog djela došlo do teške posljedice, gubitka života djevojke i taj gubitak se njneoj porodici ne može nadoknaditi i meni je jako žao zbog toga...", rekla je Tešić.

Dodala je da javnost nije od početka bila pravilno informisanja o toku nesreće, ali ne smije da iznosi podatke jer predmet nije pravosnažno okončan i radi se o postupku prema maloljetniku.

Na pitanje o trećem mandatu Vesne Medenice, odgovorila je da smatra da nije bila izabrana zakonito.

Na pitanje da li izjavu predsjednika države da će, ukoliko se aktuelne istrage ne okončaju osuđujućim presudama doživljava kao pritsak, odgovorila je da ne smatra, jer "ne podliježe ničijem pritisku".

"Ta izjava nije bila baš primjerena, s obzirom na to da je došla od strane predsjednika, ali ja ne podliježem pritisku", tvrdi Tešić.

Ona je, odgovarajući na pitanje Luiđa Škrelje (DPS) kazala da kada se prijavila na konkurs za sudiju Ustavnog suda nije joj bila namjera da bježi iz Osnovnog suda u Kotoru gdje je sada v.d. predsjednice suda, već zato što želi profesionalno da napreduje.

Škrelja je pitao da li želi da postane sudija Ustavnog suda jer su se neke njene odluke komentarisale i da želi da ode zbog pritisaka. On je pitao i kakav je njen stav o Temeljnom ugovoru.

"Što se tiče Temeljnog ugovora, treba ga zaista što prije potpisati. Sve ugovore sa vjerskim zajednicama je trebalo potpisati istog dana da ne bi došlo do ove situacije i produbljivanja razdora među narodom. Ovo traje dugo, mi smo svi iscrpljeni ovoim stanjem i konstantnim tenzijama", poručila je.

Ona je, odgovarajući na pitanja Suade Zoronjić (URA), rekla da bi rad Ustavnog suda unaprijedila na način što bi u najkraćem roku počela da radi na svim predmetima.

"Smanjila bih broj predmeta tako što bih prethodno pristupila preispitavnju svake ustavne žalbe, jer postoji mogućnost da se neki broj ustavnih žalbi odbaci ako se utvrdi da sud nijenadležan, da je neosnovana i sl. Mislim da bi Poslovnikom trebalo da se odredi rok u kojem bi se odlučivalo po ustavnim žalbama,zato se i nagomilao ovoliki broj", ocijenila je Tešić.

Bonus video: