SD: Mišljenje HRA o ugovoru sa SPC još jedan pokazatelj štetnih namjera Abazovića

SD ističe da s obzirom na to da se političkim subjektima, od strane premijera, konstantno spočitavalo da namjerno dižu tenzije i da sve to rade zarad uskopartijskih interesa, vjeruju "da mu je ovo mišljenje stručnog tima HRA došlo kao hladan tuš"

3831 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Mišljenje pravnog tima Akcije za ljudska prava (HRA) povodom odredbi ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) samo je još jedan od pokazatelja pravne neusklađenosti ugovora sa Ustavom i zakonima i krajnje štetnih namjera premijera Dritana Abazovića koji od starta igra po notama onoga kome služi, Aleksandra Vučića.

To su saopštile Socijaldemokrate Crne Gore, dodajući da baš zato "Abazović i broji posljednje dane na poziciji premijera Crne Gore".

HRA je juče dostavila predsjedniku države Milu Đukanoviću i Abazoviću predloge za izmjenu teksta ugovora sa SPC.

SD ističe da s obzirom na to da se političkim subjektima, od strane premijera, konstantno spočitavalo da namjerno dižu tenzije i da sve to rade zarad uskopartijskih interesa, vjeruju "da mu je ovo mišljenje stručnog tima HRA došlo kao hladan tuš".

HRA je, manje-više, kako kažu, navela iste zamjerke koje, sve ovo vrijeme, "predstavnici Socijaldemokrata navode kao sporne u ugovoru".

"Dakle, ne samo politička, već i isključivo stručna javnost vide isto kao i mi - da je neophodno izmijeniti odredbe kojima se SPC garantuju javno-pravna ovlašćenja, obećava da se bezbjednosne mjere u objektima i drugim prostorima u vlasništvu SPC neće primjenjivati bez saglasnosti crkvenih vlasti, ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode i vjersko obrazovanje predviđa na drugačiji način od zakona. I njima je, svakako, kao i nama, sporan sadržaj u preambuli ugovora kojom se na brutalan i očigledan način falsifikuju istorijske činjenice", navode Socijaldemokrate.

Bonus video: