Vuksanović Stanković: Ovo nije Rezolucija protiv Rusije, naroda, protiv ruske kulture i civilizacije

Podnosioci rezolucije su poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Bošnjačke partije

43094 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Pritnscreen
Foto: Pritnscreen
Ažurirano: 27.07.2022. 16:13h

Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, kojim je predviđeno formiranje nove opštine – Zeta, povučeni su iz skupštinske procedure i neće biti razmatrani na ovom zasijedanju Skupštine.

To je saopštila predsjednica Parlamenta Danijela Đurović.

Poslanici u crnogorskom parlamentu završili su raspravu o rezoluciji kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Podnosioci rezolucije su poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Bošnjačke partije.

“Skupština Crne Gore apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona Ijudi, uglavnom civila”, navodi se u rezoluciji.

Radunović: Složena tema se tretira na plitak i pogrešan način

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je rekao da je rezolucija dobila prohodnost na tom radnom tijelu.

On je, međutim, kazao da Rezolucija predstavlja primjer kako se jedna složena tema tretira na plitak i pogrešan način i na samoj je ivici političke banalnosti.

Istakao je da ovo aktuelizovanje teme kroz rezoluciju nema ambiciju da je “pretresa iz svih uglova”, već naprotiv:

“Ovo je spoljni problem koji se koristi za unutrašnju upotrebu. To je očajnički pokušaj da se povuče linija na evropske i antievropske snage. U tom kontekstu je pominjan DF... Pitao bih vas, koji segment programa, recimo NOVE, ne odgovara vrijednostima zapadne Evrope”, rekao je Radunović.

Živković: Rezolucija moralno i civilizacijsko pitanje

Predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković rekao je da Rezolucija nije političko, nego moralno i civilizacijsko pitanje prema agresoru.

“U ovom slučaju je to Ruska Federacija. Kada jednoj naciji ili državi i njenim građanima pokušate da oduzmete pravo na samoopredjeljenje i odabir svoje budućnosti i time pravdate svoju vojnu intervenciju, u suštini pokretanje vojne invazije - onda to dovoljno govori o demokratiiji koja je trenutno na sceni u Rusiji. Ko ne osudi ovakav akt, ne može biti suštinski vezan za evropske vrijednosti”, istakao je Živković.

Istakao je da ne vidi razliku između narativa koju Rusija ima prema Ukrajini od narativa koji se ovih dana iz pojedinih zemalja upućuje Crnoj Gori.

Mandić: DF neće podržati rezoluciju

Poslanik DF-a Andrija Mandić je kazao da Rezolucija ne iskazuje brigu za narod Ukrajine, niti za poštovanje međunarodnog prava, već da njeni podnosioci u Parlamentu žele da naprave dječju zamku, “gdje će njihovi mentori iz zapadnih ambasada navodno da stavljaju štrikove ko je za EU, a ko nije, vezano za ovu Rezoluciju”.

Istakao je da DF neće podržati rezoluciju i da “mogu da udaraju štrikove i lijevo i desno”.

On je rekao da se zna kako će rat u Ukrajini da se završi:

“Možete stotinu rezolucija da donosite, svi vojni i politički analitičari znaju kakav će da bude reset velikih sila i da ništa neće biti isto nakon vojne intervencije. Ima li ko dilemu da će Rusija da izgubi rat i daće ova Rezolucija nešto da promijeni?”.

On je kazao da Crna Gora ne bi ni postojala kao država da je nije Rusija 100 godina finansirala i vojnički podržavala i u svakom smislu učinila državom.

Ivanović: Želimo CG u evropskoj zajednici, spremni smo da "progutamo" neke stvari za taj cilj

Predsjednik kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović rekao je da žele Crnu Goru u evropskoj zajednici i da su spremni da za taj cilj, neke stvari i “progutaju”.

“Ovo je jedna od stvari koje moramo završiti da bismo pokazali da smo stvarno za put u Evropu”, naglasio je Ivanović.

Istakao je da se suverenitet nezavisne države u Evropi mora poštovati, navodeći da ne može podržati da se u 21. vijeku takve stvari dešavaju u Ukrajini.

Bogdanović: Najvažnije glasati u najboljem interesu CG

Predsjednik kluba poslanika “Demokrate-Demos”, Boris Bogdanović, rekao je da je najvažnije da se danas glasa u najboljem interesu Crne Gore.

“Za nas je EU mjesto gdje na najbolji način, u saradnji sa drugim evropskim narodima donosimo odluke u interesu građana Crne Gore... Onaj koji ne želi da svoju spoljnu politiku usklađuje sa spoljnom politikom EU, taj je protiv EU”, rekao je Bogdanović.

"Rezolucija da bude poruka da se iz tog sukoba što prije mora izaći"

U ime kluba poslanika “Crno na bijelo”, Srđan Pavićević (CIVIS), rekao je da Rezolucija treba da bude poruka da se iz tog sukoba što prije mora izaći.

“Ovdje smo da stanemo u odbranu civilizacijskih standarda i nasleđa. Nismo ovdje da se svrstavamo na ovu ili onu stranu, nego da osudimo vojnu agresiju i da prestane ovo krvoproliće u Evropi”, rekao je Pavićević.

Radulović: Motiv za podnošenje Rezolucije “politizacija i banalizacija”

Šef kluba Pokreta za promjene (PzP) , Branko Radulović, rekao je da je motiv za podnošenje Rezolucije “politizacija i banalizacija”.

“Nije bio da istakne posvećenost Parlamenta univerzalnim vrijednostima, već da bi produbila vještačke podjele i preporučila neke za buduću Vladu. Djelimično ste uspjeli. Dvojica ih se u toj Vladi, na ovaj način, tamo ustoličilo”, ocijenio je Radulović.

Istakao je da je degutantno da Crna Gora prva donosi takvu Rezoluciju, čak i posle Ujedinjenih nacija.

On je kazao da je Ukrajina danas u paklu, a globalni svijet “pred apokalipsom”.

Mustafić: BS će podržati Rezoluciju

U ime kluba poslanika Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, je rekao da će BS podržati Rezoluciju, jer je riječ o agresiji na suverenu državu, protivno međunarodnom pravu.

“Crna Gora slijedi politiku EU i NATO saveznika, a slijeđenje te politike kada je o Ukrajini riječ, je slijeđenje univerzalnog civilizacijaskog odnosa, jer je riječ o temeljnom pravu da je svaka država suverena i da se njen integritet ne smije dovesti u pitanje”, rekao je Mustafić.

Šef kluba Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović rekao je da Crna Gora Rezolucijom neće opredjeljujuće doprinijeti da se konflikt okonča, ali da je važno da se iskaže solidarnost i bude dio civilizacijskog svjetskog pokreta koji će doprinijeti da se što prije zaustavi sukob i dođe do prihvatljivog rješenja za sve strane.

Predsjednica kluba SDP-LP Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da će odnos poslanika koji će danas diskutovati i izjasniti se o Rezoluciji, pokazati ko je za evropske vrijednosti, a ko za despotske i diktatorske:

“Ko je za učlanjenje u EU, a ko je nasljednik onih koji su nas gurali u federaciju sa Rusijom i Bjelorusijom, i raznim evropazijskim integracijama gdje Crnoj Gori nije mjesto”.

S obzirom da je govorila i u ime predlagača, ona je odgovarajući na prozivke kolega da su im mentori iz zapadnih ambasada, kazala da samo DF ima mentora Aleksandra Vučića i još neki koji “šuruju sa njima”.

Aleksandra Vuković (DPS) je kazala da se u Ukrajini dešava “pretres i potres Evrope”:

“Pretresaju je posledice njene letargije, ubijeđenosti u svemoć progresivnosti Zapada, i neshvatanje proročkih riječi Fernanda Pesoe: “Današnja politika je masna degeneracija organizovane nesposobnosti”. Pretresa je Putinov režim, jer se tamo ovaj agresor narugao međunaorodnom pravu i svijetu, stvorenom nakon Drugog svjetskog rata...Narugao se i Ujedinjenim nacijama, čiji je Rusija član od osnivanja”, kazala je Vuković.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao je da je Rezolucija primjer huškačkog dokumenta, kojom nije sveobuhvatno sagledano sve što se dešavalo u Ukrajini, makar u prethodnih desetak godina:

“ Ili zločini počinjeni nad narodom Luganjska i Donjecka. Ovako, dokument je bezvrijedni pamflet koji je sa neke adrese nametnut Skupštini”.

Istakao je da Skupština nije osudila agresiju nad svojim narodom- NATO bombardovanje SR Jugoslavije, a sada se nameću rezolucije prepisane iz ambasada.

“Treća dimenzija rezolucije je da se plasira antiruska histerija. To je nelogično i nenormalno...Pozadina te histerije je da se preko anitruske histerije plasira antisrpski i antipravoslavni narativ, što gledamo od 30. avgusta 2020. od kada smo srušili antisrpski režim”, rekao je Vučurović.

Lekić: Nema apela za mirovno rješenje i diplomatske incijative

Poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić rekao je da je potreban jak apel za mirovno rješenje i diplomatske inicijative, ali da toga nema.

“Ovo će se rješavati u sistemu odnosa snaga i treba biti realističan. Mi treba da tražimo u rezuluciji diplomatsku inicijativu, prekid vatre, treba da vodimo interese crnogorske uz sve savezničke konsultacije”, rekao je Lekić.

Govoreći o unutrašnjoj politici, Lekić je kazao da je Crna Gora u dubokoj krizi, jer se ne zna da li postoji većina koja podržava Vladu i da li je Temeljni ugovor izglasan u Vladi.

“Kao da traje neka “piljarska politika” ...Nešto što traje je kadrovska politika. Na Vladi ide perfektno ta linija, a u međuvremenu se protagoniti Vlade čašćavaju sa “izdajnik” i “ekstremista”. Nemamo žestinu rasprave o suštinskim temama. Zato rizikujemo da ne budemo pravi predstavnici naroda, nego je ovdje - ne mislim samo na Parlament nego tamo gdje se vodi politika, da je to sajam licemjera i da su građani ogorčeni stanjem u društvu , rekao je Lekić.

Predrag Bošković (DPS) rekao je da je ono što Rusija radi Ukrajini najveći zločin koji se dešava nakon Drugog svjetskog rata.

“Zadovoljstvo mi je što je Crna Gora stala uz stranu onih koji baštine savremene, evropske, civilizovane vrijednosti...Ne može biti specijalna operacija nešto što dovodi do stradanja ogromnog broja civila i dešava se samo na teritoriji jedne suvrene države”, kazao je Bošković.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da se dio partija nada da će biti osnažen njihov podanički odnos NATO paktu i SAD-u, a da se DF nada drugačijem ishodu:

“Da će Crna Gora imati dovoljno pameti da izađemo iz te neizvjesnosti i novog svjetskog poretka koji se stvara i koji neće biti zasnovan na dominaciji SAD-a, nego na realnim odnosima”.

Bulatović: Đukanović 1999. bio veleizdajnik; Bošković: Uspio je da sačuva ogroman broj života

Predrag Bulatović (DF) je rekao da je najveće moralno pitanje kada neki državnik iz zemlje koja je napadnuta postane veleizdajnik, navodeći da je to 1999.godine bio Milo Đukanović.

“Suprotno rezoluciji koja je ovdje donijeta i suprotno odlukama Savjeta odbrane SRJ koja je napadnuta od NATO pakta, otišao je u sjedište NATO pakta i radio posao koji je radio”, rekao je Bulatović.

Predrag Bošković (DPS) je odgovorio da Crna Gora može biti ponosna što je Đukanović tada bio na čelu države i što je uspio da sačuva ogroman broj života u Crnoj Gori i sačuva je od materijalnog razaranja.

On je rekao da Bulatoviću daje za pravo da je jedan od onih koji su doprinijeli da se sačuva mir i stabilnost 1999.

Istakao je da je tada izašao tekst u kome se navodi da Đukanović ide da moli da se ne bombarduje Crna Gora, a da su neki govorili “gađajte i nas, nismo gubavi”.

“Bošković je rekao da sam ja pozivao na bombardovanje ove zemlje. Rekao sam da je (Đukanović) veleizdajnik i istorija će to da pokaže”, odgovorio je Bulatović.

Bošković je iz klupe dobacio da nije rekao da je Bulatović pozivao na bombardovanje.

Knežević: Da nije bilo Rusije i Putina 2005. i 2006. Crna Gora ne bi nikad postala nezavisna i međunarodno priznata

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da nije bilo Rusije i Putina 2005. i 2006. Crna Gora ne bi nikad postala nezavisna i međunarodno priznata država.

"Zato ovim pamfletom vi, u stvari, osuđujete Mila Đukanovića, Duška Markovića, Milana Roćena, Ranka Krivokapića, Raška Konjevića, jer ste ruskim parama trasirali put ove države koja se pretvorila u društvo sa ograničenom odgovornošću, pod nazivom Skaj", kazao je Knežević.

Istakao je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali je protiv sankcija Rusiji, zato što je Srbin iz Crne Gore i zato što želi dobro ovoj državi.

"Dok čitav svijet pregovara, i Putin sa Zelenskim i sa Šolcom i Makronom, vi ste se odlučili da napravite, jedini na svijetu, rezoluciju protiv Rusije koja ima istu težinu kao start poljskog miša nad sibirskim međedom. Dok bude Draginja prijetila kako će ona da kidiše na Kremlj i da uhapsi Lavrova i Šojgua, okrenite se na naše plaže da vidite šta ste uradili sa spoljnom politikom”, kazao je on.

Istakao je da je ponosan što će DF biti protiv “sramne rezolucije”.

Nikolić: Odnos prema agresiji Rusije mora da bude moralni prilog evropskoj i svjetskoj civilizaciji

Andrija Nikolić (DPS) rekao je da odnos Crne Gore prema agresiji Rusije mora da bude moralni prilog evropskoj i svjetskoj civilizaciji.

"Tema rezolucije je da Parlament saopšti svoj odnos prema agresiji koja se dogodila u 21. vijeku, gdje jedna država sa svojom vojskom upada na teritoriju druge države, da bi je pokorila, unizila i uništila”, rekao je Nikolić.

Milačić protiv rezolucije, "jer nisu za dvostruke aršine"

Marko Milačić (Prava) je rekao da će glasati protiv rezolucije, jer nisu za dvostruke aršine. Naveo je da su predali sedam amandmana da bi vidjeli kako se predlagači odnose prema žrtvama u SR Jugoslaviji, Siriji, Jemenu, Avganistanu.

Vuksanović Stanković: Ovo nije Rezolucija protiv Rusije, naroda, protiv ruske kulture i civilizacije

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković je u završnoj riječi kazala da se rezolucijom osuđuje agresija Rusije na jednu nezavisnu državu i da neće dozvoliti da se stvara ruski svijet niti “srpski svet”.

“Nego ćemo kao nezavisna i suverena država, glasanjem za ovu Rezoluciju jasno opredijeliti gdje je put ove države...Ovo nije Rezolucija protiv Rusije, naroda, protiv ruske kulture i civilizacije. Ovo je Rezolucija o osudi agresije na Ukrajinu”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Ona je u završnoj riječi kazala i da je "Draža Mihajlović živ, bio bi na čelu DF-a".

Skupština je završila raspravu o o rezoluciji kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, o kojoj će se poslanici naknadno izjasniti.

Bonus video: