Dukaj: Vlada u tehničkom mandatu neće moći da imenuje i zapošljava

Konjević najavio da će Nacrt biti predstavljen Vladi ovih dana i pozvao medije i stručnu javnost da se uključe u javnu raspravu

45260 pregleda 16 komentar(a)
Dukaj i Konjević, Foto: Biljana Matijašević
Dukaj i Konjević, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 27.07.2022. 14:15h

Radna grupa pripremila je Nacrt zakona o Vladi, a sa njim će bizi upoznata izvršna vlast sjutra ili prekosjutra, u zavisnosti kada bude održana sjednica, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

"Želimo da korz jedan maksimalno otvoren postupak, nakon javne rasprave i rasprave u parlamentu, dođemo do zakona o Vladi, prvi put u Crnoj Gori", rekao je Konjević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Nacrt zakona o Vladi.

Konjević je rekao da je bila ambicija da se uredi ova oblast i niz pitanja koja su na ovaj ili onaj način bila definisana podzakonskim aktima, koja su bila podložna stalnim i netransparentnim promjenama koje su mogle da utiču i na samu organizaciju Vlade i na djelokrug nadležnosti pojedinih ministarstava.

"Takođe, ono što je izazvalo pažnju javnosti prethodnih godina, ticalo se mandata Vlade u tehničkom momentu...Takođe smo kroz nekoliak člana postavili osnovu da se kroz javnu raspravu dođe do odgovarajućih rješenja", naveo je Konjević.

On je pozvao medije i stručnu javnost da se uključe u javnu raspravu koja je, kako je kazao, predviđena za cijeli septembar.

Rekao je da je radna grupa koja je radila na zakonu, bila vrlo raznovrsna, a čine je predstavnici i dvije nevladine organizacije, Skupštine, predstavnik kabineta predsjednika Vlade... „Radna grupa će nastaviti da radi do trenutka predlaganja Vladi, a ambicija je da to bude u posljednjem kvartalu“, naveo je Konjević. On je kazao da se dugo priča o zakonu o Vladi i da je 42. Vlada o tome pričala ali da to nije uspjela da uradi.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je podsjetio da Crna Gora do sada nije imala zakon o Vladi, kao ni zakon o Skupštini.

Pozdravio je odluku predsjednice Skupštine Danijele Đurović da formira radnu grupu za izradu zakona o Skupštini.

Dukaj je kazao da je definisano Nacrtom koje odluke Vlada u tehničkom mandatu ne može donositi, a to su imenovanja i zapošljavanja.

Predviđeno je da Vlada ima 14 ministarstava i dva ministra bez portfelja.

Dukaj je naglasio da je ovo samo Nacrt zakona.

Bonus video: