Zbog protesta u Zeti saobraćaj ka primorju bio u blokadi

Iz odbora "Za spas Zete" navode da bi usvajanjem zakona Zeti bilo oduzeto ono što joj pripada i poručili "da se nijesu okupili u svoje ime ili u ime odbora, već u ime onih generacija koje će doći poslije njih i kako bi poslali poruku svim partijskim strukturama u Crnoj Gori i, kako su kazali, pokazali da su tu da odbrane interese Zete"

27550 pregleda 46 komentar(a)
Foto: golubovci.me
Foto: golubovci.me
Ažurirano: 27.07.2022. 22:04h

Mještani Zete blokirali su večeras saobraćajnicu na kružnom toku u znak protesta zbog najavljenog usvajanja zakona kojima se stvaraju uslovi da Zeta postane samostalna opština.

Zbog protesta saobraćaj ka primorju bio je u prekidu

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović povukao je danas potpis sa predloga izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, kojim je predviđeno formiranje opštine Zeta.

Nakon povlačenja potpisa Ivanovića, predlozi zakona su danas povučeni iz skupštinske procedure, ali ubrzo su ponovo upućeni Skupštini sa potpisima poslanika DPS-a, SDP-a i GP URA, dakle bez SNP-a.

Povezani članci

27. Jul 2022.

Ivanović povukao potpis sa "zakona o Zeti"

Iz odbora "Za spas Zete", koji je organizovao protest saopštili su "da ne žele fiktivnu opštinu koja nema mogućnosti da se razvija".

Navode da bi usvajanjem zakona Zeti bilo oduzeto ono što joj pripada i poručili "da se nijesu okupili u svoje ime ili u ime odbora, već u ime onih generacija koje će doći poslije njih i kako bi poslali poruku svim partijskim strukturama u Crnoj Gori i, kako su kazali, pokazali da su tu da odbrane interese Zete".

"Gradsku opštinu Golubovci podsjećamo da smo u ličnim razgovorima tražili od njih zaštitu i podršku, ali tada su nam rekli da ne smiju da daju saopštenja, pa već kada su krenuli sa ovakvim saopštenjima, nadamo se da će imati makar zrno ljudskosti da izađu u javnost sa svim dokumentovanim argumentima kako bi nedvosmisleno pokazali da Zeta neće izgubiti svoje ključne teritorije i lokalitete u ovom procesu formiranja opštine Zeta. Već sada možemo zaključiti da oni to neće uraditi, jer da je njihova pažnja usmjerena ka Zeti, a ne partiji i ličnim interesima, oni bi već odavno zaštitili interese Zete, i mi ne bismo sada bili na ovom mjestu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je njihov pritisak urodio plodom i da su uspjeli da odlože postupak osamostaljenja Zete na neadekvatan način.

"Danas je DPS povukao inicijativu o osamostaljenju Zete, čime smo na prvi pogled dobili na vremenu kako bismo ponovo insistirali na uvažavanju usvojene Deklaracije za zaštitu Zete. S druge strane, iz primarnog razloga malignosti svih poteza DPS-a kada je u pitanju teritorija Zete, moramo skrenuti pažnju svim političkim subjektima, da je povlačenje ove inicijative vjerovatno 'zatišje pred buru' koje se sprema od strane DPS-a. Makar je inicijalno izgledalo ovako iz našeg ugla – prethodno konstatovano je bila najava za epilog koji se desio neposredno prije samog održavanja ovog skupa, odnosno pomenuta 'bura' je već stigla u režiji DPS-a, SD-a i URE, podnošenjem iste inicijative", navodi se u saopštenju Odbora.

Pozvali su premijera Dritana Abazovića, "da apeluje na kolege iz URE da rade u interesima građana čije pitanje žele da riješe".

"Pozivamo ga i da nas uvaži i sasluša, kako ne bismo došli do situacije da moramo da djelujemo na ovakve i slične načine. Pozivamo vas Zećani, da kao i sad, uvijek budemo spremni i da budemo na straži kako bismo sačuvali Zetu. Pored postojećih, već ustanovljenih problema, koji se odnose na pitanje crkve Svetog Nikole u Matagužima, kolektora u Botunu, i ostalih problema koji se ogledaju u pitanju samih granica teritorija, u Zeti je u međuvremenu nastao novi problem u naselju Cijevna, gdje se mještanima ovog naselja i dijelom naselja Mahale onemogućava pravo na zdrav život, usled otvaranja i reaktiviranja asfaltnih baza. Svi njihovi dosadašnji opravdani napori nisu uvaženi ni sa jedne adrese, kako bi samovolja pojedinica iz ovog sistema bila ostvarena".

Pozvali su sve političke subjekte da ih "ne podcjenjuju".

"Već da uvaže naš stav, odnosno Deklaraciju koja im je dostavljena. Sa ovog mjesta ih i najljubaznije molimo, da u narednim danima ne nasijedaju na providne i jeftine namjere DPS-a da ogoli Zetu na ovakav način, jer bi na taj način pokazali da uvažavaju samu Zetu i njen istorijski značaj za Crnu Goru, a samim tim i građane Zete. Samim povlačenjem ove inijaticive i pokušajem vraćanja iste u kratkom vremenskom preiodu, DPS je samo potvrdio svoju lošu namjeru i gomilu nelogičnih poteza na štetu Zete. Još jednom sa ovog mjesta apelujemo na poslanike svih ostalih političkih partija, da ne budu dio „cirkusa“ kojim se DPS aktivno bavi godinama unazad, a evo i jasnog dokaza samo na osnovu današnjeg dana. U suprotnom, danas najavljena blokada, desiće se još odlučnije i radikalnije na svim ključnim lokacijama u Zeti, stavljajući akcenat na svaki vid transporta", navodi se u saopštenju odbora "Za spas Zete".

Protestu je, između ostalih, prisustvovao i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

Bonus video: