Obrazuje se Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, Savjet za kontrolu biračkog spiska ne daje rezultate

Miljanić rekao da će sastav Nacionalnog savjeta biti širok i u njemu će biti predstavnici sektora i institucija koji su ugroženi i gdje su žarišta korupcije i institucija koje se bore protiv korupcije.

6906 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 28.07.2022. 15:02h

Vlada je danas usvojila odluku o obrazovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić podsjetio je da je u prethdonom periodu postojao Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

"Obavio sam niz konsultacija, sa diplomatskim korom, biznis zajednicom, Zajednicom opština, svima koji mogu pomoći u rješavanju ovog gorućeg problema. Nepodijeljeno je mišljenje da korupcija ne postoji samo na visokom nivuu, nego na svim nivoima. Kako komentarisati da investitor koji hoće da uloži 50 miliona eura bude spriječen tako što dobija zahtjeve koji nijesu u skladu sa zakonom...Vjerovatno ih ima puno takvih, a niko od njih nije došao do ministra. Ta korupcija postoji od dna do vrha i vrlo je rasprostranjena i endemska"

On je rekao da će sastav Nacionalnog savjeta biti širok i u njemu će biti predstavnici sektora i institucija koji su ugroženi i gdje su žarišta korupcije i institucija koje se bore protiv korupcije.

Posao Nacionalnog savjeta biće i izrada Strategija za borbu protiv korupcije na nacionalnom nivou.

Premijer Dritan Abazović rekao je da Vlada poptuno posvećena borbi protiv korupcije na svim nivoima.

Pozdravio je namjeru da se u Skupštini otvori parlamentarna istraga o slučaju Možura.

"Spreman sam da, ako me budu pozvali, podijelim svoja saznanja. Ja sam zainteresovan da radimo koordinsiano, bez obzira što za neke državne organe ne mislim da su perfektni..Treba nam podrška tužilaštva, sudova, nadam se da će procesi biti izvedeni do kraja", kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević smatra da se radi o dosta glomaznom savjetu i sugerisao da potpredsjednici Vlade ne budu članovi.

Konjević traži da se Savjet za kontrolu biračkog spiska ukine, Abazović: Rezultati nisu za neku pohvalu

Vlada je razmotrila Informaciju o radu Savjeta za kontrolu biračkog spiska, a ministar odbrane Raško Konjević je predložio da se to tijelo ukine.

Konjević je kazao da "visi" rad Savjeta i da u ova dva mjeseca nijesu mogli sagledati rezultate.

Smatra da je racionalno da Savjet za kontrolu birački spisak prestane da radi, dodajući da nema potrebe za dupliranjem ovlašćenja.

"Sve što bi potencijalno mogao da radi Savjet je samo dupliranje izvornih zakonskih nadležnosti MUP-a", naveo je Konjević.

Naglasio je i da pojedini članovi sve do rasformiranja Savjeta primaju naknadu za rad.

"Neka resorna ministarstva sagledaju politiku u svojoj oblasti, ako smatraju da im je potreban da ovaj ili neki drugi savjet treba da rdai, neka taj materijal predstave Vladi", rekao je Konjević.

Premijer Dritan Abazović je kazao da rezultati tog Savjeta nijesu za neku pohvalu i da predlog Konjevića ima smisla.

"Nema razloga da imamo organe koji nisu funkcionalni. Istina je da ima nekoliko članova koji primaju naknade, ali je mnogima prestala imenovanjem na druge funkcije", rekao je Abazović.

Smatra da MUP može da sagleda da li je ovakvo tijelo potrebno ili da se ide u predlog nekog novog savjeta, koncipiranog drugačije.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić misli da ne treba ukidati Savjet, jer bi se poslala pogrešna poruka, makar dok se ne nađe neko drugo rješenje koje bi bilo usglašeno i sa Skupštinom.

On je kazao da u biračkom spisku postoji više ljudi nego što bi realno trebalo da glasaju, ali to ne može riješiti za mjesev ili dva.

"Treba nam zakonsko rješenje i protok vremena od godinu, goldinu i po dana da se izvrši provjera".

Generalni sekretar Boris Marić predložio je da se zaključci dopune, da se MUP-u da mogućnost da dostavi dokumentaciju kako bi se utvrdilo šta je Savjet radio da bi mogli da razgovaraju o nekim drastičnim mjerama. Konjević je rekao da su tražili dokumentaciju od MUP-a ali im nije odgovoreno na zahtjev, niti na urgenciju.

Abazović je predložio da se do sljedeće sjednice dobije stav MUP-a i donese konačna odluka.

Bonus video: