Bracanović: Država i SPC dužne da se pridržavaju imperativnih propisa, u suprotnom trpjele bi sankciju ništavosti TU

"Uskraćivanje priznavanje javnopravnih ovlašćenja bilo kojoj vjerskoj zajednici, dovelo bi do uskraćivanje prava na zaštitu u upravnom postupku i sporu vjernicima koji su u poslovnoj ili pravnoj vezi s njom", naveo je Bracanović

15282 pregleda 33 komentar(a)
Bracanović, Foto: fu.udg.edu.me
Bracanović, Foto: fu.udg.edu.me

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije akt isključivog javnopravnog karaktera, već pojedinačni pravni posao, koji pored svojih specifičnosti počiva na odredbama Zakona o obligacionim odnosima.

To se navodi u Pravnom mišljenju povodom Nacrta Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC koje je predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću dostavio Andrej Bracanović, pravnik i jedan od predloženih članova Ekspertskog tima koji je trebalo da analizira ustavnost i zakonitost ovog ugovora.

U svom pravnom mišljenju, Bracanović tvrdi da su država i SPC u jednakoj mjeri dužne da se pridržavaju imperativnih propisa Crne Gore, "budući da bi u suprotnom trpjele sankciju ništavosti ugovora, dodajući da Vlada i SPC ovim ugovorom mogu urediti sve ono što nije zabranjeno imperativnim propisima".

"Uskraćivanje priznavanje javnopravnih ovlašćenja bilo kojoj vjerskoj zajednici, dovelo bi do uskraćivanje prava na zaštitu u upravnom postupku i sporu vjernicima koji su u poslovnoj ili pravnoj vezi s njom", naveo je Bracanović povodom jedne od tema koja je posebno tretirana u javnosti.

Kada je riječ o pojmu odobrenja kod vršenja bezbjednosnih mjera, Bracanović navodi da se to mora razumjeti jedino u smislu naknadne, deklarativne obznane radnji koje sprovodi državni organ.

"Insistiranje na formalnom ujednačavanju prava kod ovih ugovora značilo bi neopravdano uskraćivanje vjerskih sloboda jednima ili neopravdano favorizovanje drugih", naglasio je Bracanović.

On u svom Pravnom mišljenju ističe da ugovori sa vjerskim zajednicama ne mogu biti predmet postupka ocjenjivanja saglasnosti sa Ustavom i zakonom, već samo mogu biti ispitivani pred redovnim sudovima.

Bonus video: