DPS Zeta: Teritorija Zete sada je veća za preko 1.000 hektara i ima devet katastarskih opština

"Ističemo činjenicu da posljednji zakon kojim je Zeta imala status opštine datira iz 1955. godine. Tim zakonom opština Golubovci, bila je u titogradskom srezu i u njenu tadašnju teritoriju nijesu ulazili ni Dajbabe, ni Dahna (nije ni postojala kao naselje), ni Zelenika ni Zabjelo, ali ni Vranjina koja je bila u sastavu tadašnje opštine Rijeka Crnojevića"

7897 pregleda 15 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Zeta saopštio je da su "apsolutno neistinite tvrdnje da je Zeti na današnji dan oduzeta bilo kakva teritorija".

"Naprotiv, teritorija Opštine u okviru glavnog grada - Golubovci veća je za preko 1.000 hektara u odnosu na teritoriju koju je, istorijski gledano, prethodna opština Golubovci iz 1955. godine imala, a to na osnovu činjenice da sada u njen sastav ulazi i naselje Vranjina. Kritičari samostalne opštine Zeta okupljeni u Odboru 'Za spas Zete' tvrdili su da buduća opština treba da bude u granicama opštine iz 1957. godine", navode iz DPS-a.

Ipak, kako kažu, činjenice su pokazale da je Zeta 1957. godine bila u sastavu opštine Titograd shodno "Zakonu o podjeli Narodne Republike Crne Gore na opštine" i da nije imala svoju teritoriju niti granice, što dovoljno govor, dodaju, o utemeljenosti zahtjeva kojima se pozivaju na granice iz 1957.

"Javnosti radi, a sa ciljem razotkrivanja ove prevare, kao dodatni dokaz ističemo činjenicu da zadnji zakon kojim je Zeta, odnosno Golubovci imala status opštine datira iz 1955. godine. Tim 'Zakonom o području srezova i opština u Narodnoj Republici Crnoj Gori', opština Golubovci, bila je u titogradskom srezu i u njenu tadašnju teritoriju nijesu ulazili ni Dajbabe, ni Dahna (nije ni postojala kao naselje), ni Zelenika ni Zabjelo, ali ni Vranjina koja je bila u sastavu tadašnje opštine Rijeka Crnojevića. Druga vrlo važna stvar tiče se datuma formiranja katastarskih opština u Crnoj Gori koje su se formirale 1957. godine i koje se do dana današnjeg nijesu mijenjale niti u nazivu niti u granicama", dodaje se u saopštenju.

DPS Zeta
foto: DPS

Kažu i da teritorija opštine Golubovci danas u svom sastavu ima sve one katastarske opštine za kojima, kako su naveli, vapi Milan Knežević.

"Zbog kojih pominje navodno otetih devet hiljada hektara i koje volšebno pokušava da vrati od Podgorice, a dobro zna pravo stanje. Međutim, pravo stanje ne znaju njegovi izmanipulisani sljedbenici kojima sunce sviće samo kad Milan to potvrdi, u protivnom, pristaju da žive u tmini manipulacija i neznanja. Zato naglašavamo da teritorija opštine Zeta u svom sastavu ima svih devet katastarskih opština koje tako žučno potražuju 'spasioci' Zete, pa čak i malo više od toga", piše u saopštenju.

Navode da su "u sastavu opštine Zeta oduvijek bili i biće i Aerodrom Golubovci i vodoizvorište Bolje sestre i koncesije na Morači i Cijevni, zajedno sa servisno skladišnom zonom Cijevna".

"A, od 2017. kada smo kroz institucionalne promjene uvećali teritoriju za preko 2.300 hektara, u sastav Zete spadaju i Lesendro i Tanki rt i Vranjina i dobar dio nacionalnog parka Skadarsko jezero, dio Plantaža i veći dio KAP-a sa industrijskom zonom u neposrednoj blizini. Zeta danas ima uvećanu teritoriju u odnosu na famoznu 1957. koju tako pompezno pominju i traže tadašnje granice", kažu iz DPS-a.

Konačnost razgraničenja i sveukupne podjele imovine, teritorije, nadležnosti i osnovnih sredstava, kako navodem biće u fokusu pažnje posebnog tijela - organizacionog odbora koje će se, shodno zakonu, baviti svakim pitanjem vezanim za ovu tematiku.

"To nam daje mogućnost da očekujemo čak i kompromisno uvećanje resursa koji su na raspolaganju opštini, kako bi se dodatno podržala i ekonomski osnažila buduća samostalna opština Zeta. Ponavljano i ponavljaćemo činjenice dok svako ne čuje ono što je istina, jer je naš motiv isključivo prosperitet Zete. Da ne zaboravimo da smo mi formirali gradsku opštinu Golubovci, od osnivanja opštine do danas uložili u Zetu više od 70 miliona eura gradeći puteve, vodovode, škole, vrtiće, bulevare, trgove i parkove i još sijaset novih vrijednosti koje su od Zete učinile ljepše mjesto za život. Mi smo ti koji će, na veliku žalost Milana Kneževića, biti nosioci kao što smo i inicijatori procesa dobijanja statusa samostalne opštine. Kao što je istakao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković: 'Dok neodgovorni političari manipulišu osjećanjima čestitih Zećana i pričom o lokal-patriotizmu, zapravo, kamufliraju partijske interese (to su isti oni koji su, u državnom budžetu za dvije godine za Zetu izdvojili nula, to su isti oni koji nijesu obišli Zetu tokom prošlogodišnjih poplava) mi posvećeno radimo u interesu ovog kraja' i tako ćemo i nastaviti", ističu u saopštenju.

DPS Zeta
foto: DPS

Kako su rekli, Milan Knežević, s druge strane, "ostaće upamćen kao neko ko je mogao, ali nije htio da doprinese tom procesu iako je lutajući u pominjanju granica čas iz 1959, čas iz 1957, još 2017. godine lamentirao nad statusom Zete i amandmanski tražio da bude samostalna".

"Nakon toga je, u aprilu 2021. godine najavio u Parlamentu da će baš on kandidovati to pitanje i da će na jesen 2021, na njegovu inicijativu Zeta postati samostalna. Isti on 17. maja 2022. godine izjavljuje da 'u zetskom DPS-u ne postoji interes da Zeta bude samostalna' da bi odmah sjutradan, 18. maja, nakon pokretanja te inicijative od DPS-a, u Skupštini izjavio da je on protiv toga, jer je to učinjeno konspirativno, suprotno interesima Zete i iz razloga da se spriječi njegova kandidatura za gradonačelnika", navode iz DPS-a.

Iz OO DPS Zeta pitaju što se onda desilo sa, kako su naveli, "oslobodiocem Zete"?

"Desilo se to da su se ogolile činjenice i istine iza njegovog političkog marifetluka, desila se izmišljena 1957. ili možda 1959. (nejasno je) čije se, takođe izmišljene granice potražuju kao ultimativni zahtjev za podršku ovoj inicijativi čija je jedina problematika, kada je on u pitanju, ta što potiče od DPS-a i što će, kao što on dobro zna, od istog tog DPS-a biti i sprovedenau djelo na zadovoljstvo i prosperitet cijele Zete. Nemamo namjeru da polemišemo sa, za ovu grupaciju potpuno apstraktnim kategorijama ljudskosti i patriotizma, imajući u vidu da su se na tom skupu mogla vidjeti i lica iz kriminalnog miljea kao i podržavaoci agresije Rusije na Ukrajinu sa oznakama i ikonografijom koja je puna 'ljudskosti i podrške' za one koji ubijaju nedužne ljude u suverenoj zemlji. Jedina korist od tog skupa je to što se na njemu pojavio i njegov pravi organizator, Milan Knežević i jasno poslao poruku podrške svemu gore navedenom", dodaje se u saopštenju

DPS Zeta
foto: DPS

S druge strane, kako kažu, imaju "potrebu da ponude argumente i saopšte nepobitnu istinu na ovu temu".

"Cilj nam je da razotkrijemo prevaru iza aktivnosti ovog odbora za navodni spas Zete koji nije ništa drugo do lažno ime za političke petokolonaše Milana Kneževića, njihovog mentora, uz jedan broj poštenih ali na žalost politički izmanipulisanih ljudi koji su tu da se njihovo ime samo isprlja i jednokratno iskoristi. Kao što smo nosili i iznijeli sve važne projekte za Zetu, tako ćemo uspjeti i u ovom, za Zetu i Zećane važnom i prosperitetnom poduhvatu. Neka se dobro zapamti ko je bio za, a ko protiv samostalnosti Zete kao opštine, ko je ucjenjivao i stavljao lične i političke interese ispred interesa Zećana a kome su interesi Zećana uvijek bili i ostaće na prvom mjestu, zaključuje se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Zeta.

Bonus video: