Anketni odbor za Cetinje u Skupštini

Poslovnikom precizirano da se o predlogu za parlamentarnu istragu i obrazovanju anketnog odbora odlučuje bez rasprave

7492 pregleda 1 komentar(a)
Interes većinske javnosti da sazna sve detalje o događajima, Foto: Luka Zeković
Interes većinske javnosti da sazna sve detalje o događajima, Foto: Luka Zeković

Poslanici u Skupštini će se naknadno izjasniti o Predlogu odluke o parlamentarnoj istrazi i formiranju anketnog odbora u vezi s postupanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine, o kojem juče nije bilo rasprave.

Mitropolit MCP Joanikije ustoličen je 5. septembra, što je bilo propraćeno protestima i neredima u crnogorskoj prijestonici.

Poslovnikom Skupštine je precizirano da o predlogu za parlamentarnu istragu i obrazovanju anketnog odbora nakon dodatnog obrazloženja predstavnika predlagača i nadležnog odbora, Skupština odlučuje bez rasprave.

Formiranje anketnog odbora inicirali su Socijaldemokrate (SD), a podržale DPS i Bošnjačka stranka, SDP i Liberalna partija.

Poslanik SD-a Damir Šehović je, u ime predlagača, kazao da je prošla vlada formirala radni tim koji je trebalo da se bavi tim pitanjem, ali da do danas nije poznat epilog njihovog rada. “Vjerujem da će nam ova parlamentarna istraga pomoći u cilju dobijanja odgovora na ključno pitanje: Da li je tih dana bilo promjene u komandnom lancu, te da li su u donošenje odluka bili uključeni ljudi koji nijesu imali zakonsko pravo na to.”

On je ocijenio da će biti interesantno da se dobiju i informacije o “izmišljenom molotovljevom koktelu, koji je poslužio kao povod za početak intervencije policije na Cetinju”.

Naglasio je da je interes većinske javnosti da sazna sve detalje, ali i da je to u interesu onih koji tvrde da je postupanje državnih organa bilo za ponos, “kako je to kazao premijer Dritan Abazović”.

Poslanik DF-a Milan Knežević je pitao zašto je predlog odluke na plenumu, kad nije dobio saglasnost Zakonodavnog i Odbora za bezbjednost i odbranu. On je tražio da SD odustane od ove incijative.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da u trenutku utvrđivanja dnevnog reda nisu imali stav Zakonodavnog odbora, niti je u praksi bilo sličnih situacija da se utvrđivao dnevni red mimo mišljenja tog odbora po pojedinim tačkama.

”Postoji mogućnost, prije nego što se budemo izjašnjavali oko ove tačke, da se traži da se posebno izjasni u vezi sa stavom Zakonodavnog odbora”, kazala je Đurović.

Događaji na Cetinju bili su neposredni povod za krizu Vlade Zdravka Krivokapića, kada je došlo do oprečnih stavova oko postupanja bezbjednosnih snaga.

U vezi s probijanjem policijskog kordona vođene su istrage i sudski postupci, a tokom jedne od njih oslobođen je optužbi bivši direktor policije Veselin Veljović za koga se vidi na snimku da je “prošao” kroz blokadu koje su postavile njegove bivše kolege.

Ombudsman ima 27 predmeta u vezi s događajima 5. septembra

Ombudsman je juče saopštio da su povodom događaja na Cetinju 5. septembra formirali 27 predmeta. Od toga se, kako navode, 21 predmet odnosio na upotrebu hemijskih sredstava, jedan na prekoračenje ovlašćenja, dva na organičenje slobode kretanja, dva na uništenje i oštećenje tuđe stvari i jedan na pravo na informisanje.

U reagovanju Ombudsmana navode da je u predmetima, koji se tiču upotrebe hemijskih sredstava na Cetinju i angažovanog vještačenja iz oblasti kliničke toksikologije, došlo do usporavanja postupanja. “Imajući u vidu da je medijskom promocijom vještačenja (prije donošenja konačnog mišljenja), došlo do ugrožavanja povjerljivosti postupka”, saopštili su iz te institucije.

Bonus video: