DPS: U 16 kompanija za godinu 1.642 novozaposlena, takvo ponašanje mora dobiti epilog pred državnim organima

Informacije, kako navode, nisu dostavili Montenegro bonus DOO Cetinje, Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, CEDIS DOO Podgorica i EPCG Beograd DOO

13556 pregleda 62 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu zahtjeva šefa Kluba Danijela Živkovića, dostavilo informacije o zapošljavanju u 16 od ukupno 21 privrednog društva u većinski državnom vlasništvu kojima je poslat upit, te da je u periodu od prvog aprila 2021. do prvog juna 2022. u pomenutim preduzećima zaposleno 1.642 novih lica.

Živković je, kako je saopšteno iz Službe za odnose sa javnošću te partije, zahtijevao informacije o tome koliko je lica zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme, koliko lica je angažovano po osnovu ugovora, bilo da se radi o ugovoru na određeno vrijeme, ugovoru o djelu ili ugovoru o preuzimanju zaposlenih, u preduzećima čiji je većinski vlasnik država.

Informacije, kako navode, nisu dostavili Montenegro bonus DOO Cetinje, Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, CEDIS DOO Podgorica i EPCG Beograd DOO.

Iz Kluba poslanika DPS-a poručuju da dobijeni podaci "jasno ukazuju" da je 42. Vlada "sistemski urušavala državne firme nemareći o budućnosti državnih preduzeća i likvidnosti."

"Umjesto ulaganja profita u nove investicije i otvaranje realno održivih radnih mjesta menadžmenti državnih kompanija pristupili su nedomaćinskom modelu upravljanja koji se sastojao u svakodnevnom novom zapošljavanju bez povećanja obima posla. Takav odnos će imati katastrofalne posljedice posebno za kompanije u termo-energetskom sektoru. Model upravljanja koji podrazumijeva zadovoljavanje apetita partijskih centrala će doći brzo na naplatu, a posljedice će osjetiti kako zaposleni u ovim preduzećima tako i ukupna privreda Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ukazivanje na ovaj problem, kako navode, pitanje je "odgovornosti prema održivosti državnih preduzeća koja u značajnoj mjeri utiču na ekonomsku stabilnost Crne Gore."

"Uvođenje kadrova bez stručnih referenci sa ciljem da se namire potrebe partijskih filijala put je u bezdan koji će imati katastrofalne posljedice za ekonomiju. Planski i sa namjerom se umjesto novih ulaganja u otvaranje radnih mjesta pristupilo ruiniranju preduzeća koja su obezbjeđivala značajan doprinos stabilnosti ekonomije", piše u saopštenju.

Zaključuju da "tvorci teze o sprženoj zemlji predano rade na stvaranju sprženih preduzeća."

"Za takvo ponašanje će prije ili kasnije biti utvrđena odgovornost koja mora dobiti epilog pred nadležnim državnim organima", poručuju iz Kluba poslanika DPS-a.

Bonus video: