Klub odbornika Demokrata Bar: Od 3. avgusta Raičević više nije predsjednik Opštine...

"Kao što smo tog 8. jula na sjednici više puta isticali, Odluka koja je donijeta čin je pravnog nasilja koje je sa obje ruke i bez imalo stida podržano od strane 22 odbornika DPS, SD, BS, SDP, uz prećutno odobravanje koalicionog partnera Biram Crnu Goru, koji je načelno bio uzdržan"

6213 pregleda 8 komentar(a)
Klub odbornika Demokratske Crne Gore Bar, Foto: Demokratska Crna Gora
Klub odbornika Demokratske Crne Gore Bar, Foto: Demokratska Crna Gora

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Bar saopštio je danas da od 3. avgusta Dušan Raičević više nije predsjednik Opštine Bar.

Oni su pozvali predsjednicu Skupštine opštine (SO) Bar Milenu Božović "da u ponedjeljak zaustavi izvršenje nezakonite odluke".

Poručili su da je nakon Odluke Ustavnog suda kojom je ovaj sud ukinuo dopune Zakona o lokalnoj samoupravi o odlaganju izbora, indirektno potvrđena i neustavnost odnosno nezakonitost Odluke o izboru predsjednika Opštine Bar donijete 8. jula kojom je glasovima vladajuće većine u barskom parlamentu Dušan Raičević ponovo izabaran za predsjednika i to na četiri godine, iako mu mandat prethodno nije ni istekao.

"Kao što smo tog 8. jula na sjednici više puta isticali, Odluka koja je donijeta čin je pravnog nasilja koje je sa obje ruke i bez imalo stida podržano od strane 22 odbornika DPS, SD, BS, SDP, uz prećutno odobravanje koalicionog partnera Biram Crnu Goru, koji je načelno bio uzdržan. Uzalud smo upozoravali aktuelnu vlast i kolege odbornike da ovakva Odluka ne može biti u skladu sa pravnim sistemom i da će je vrlo brzo osporiti svi nadležni sudovi", ističe se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata Bar.

Oni su dodali da je ukidanjem dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi Odluka o izboru predsjednika Opštine postala je "pravno siroče" s obzirom da je glavni argument za njeno donošenje odbornicima koji su o njoj afirmativno govorili bila dopuna Zakona koju je Ustavni sud juče ukinuo.

"Zbog toga izvršno dejstvo ove nezakonite Odluke što hitnije treba zaustaviti, kako ne bi nastupile dalje štetne posljedice, a najkasnije u ponedjeljak kada je zakazan nastavak prekinute 33. sjednice SO Bar. Predsjednica Skupštine, Milena Božović, u ponedjeljak ima još jednu mogućnost i šansu, da izabere visoki dom čija je predsjedavajuća, pravo koje je studirala, Ustav i zakone koje mora poštovati ili da još jednom kao na prošlom zasijedanju stane na stranu DPS-a i podrži pravno nasilje koje ova partija sa svojim poslušnicima sprovodi nad ovim visokim domom", poručili su iz Kluba odbornika Demokrata Bar.

Oni su naveli da će nakon što su već podnijeli tužbu Upravnom sudu, sljedeće nedjelje od istog suda u skladu sa Zakonom o upravnom sudu i članom 15 zatražiti privremenu mjeru odlaganja izvršenja predmetne Odluke o izboru Dušana Raičevića za predsjednika Opštine Bar.

"Vjerujemo da će za razliku od aktuelne predsjednice SO Bar sud po našem zahtjevu odlučivati vrlo brzo", zaključuje se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata Bar.

Bonus video: