Sančez: Zapadni Balkan pripada EU, a Crna Gora je prva u redu

Premijer Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Sančeza istakavši "da je ovo istorijski momenat, jer se radi o prvoj posjeti španskog premijera Crnoj Gori od obnove nezavisnosti"

9348 pregleda 14 komentar(a)
Sančez na podgoričkom Aerodromu, Foto: Gov.me
Sančez na podgoričkom Aerodromu, Foto: Gov.me

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, a Crna Gora je prva u redu. Cilj politike proširenja i integracionog procesa je da gradimo jaku Evropu, poručio je premijer Španije Pedro Sančez.

Kako se navodi u saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore on je to rekao tokom sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Sančez danas boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, gdje razgovara sa najvišim državnim zvaničnicima.

Kako dodaju iz Vlade, Sančez je istakao da "Španija daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji".

"Crna Gora mora da je ujedinjena, stabilna i da uradi potrebne reforme. Možete odigrati važnu ulogu u cilju postizanja stabilnosti u regionu", kaže Sančez.

On je dodao i da Španija otvara Kancelariju u Crnoj Gori i da će na njenom čelu biti otpravnik poslova Manuel Duran Himenez-Riko.

Sančez i Abazović
Sančez i Abazovićfoto: Gov.me

S druge strane, kako se navodi u saopštenju, Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Sančeza istakavši "da je ovo istorijski momenat, jer se radi o prvoj posjeti španskog premijera Crnoj Gori od obnove nezavisnosti".

"Abazović se zahvalio Sančezu na kontinuiranoj podršci u ostvarivanju naših spoljnopolitičkih prioriteta - našem evropskom putu i jačanju partnerstva u okviru NATO. Abazović je istakao da je Crna Gora država koja na najbolji mogući način proces proširenja može oživiti, naglasivši da se radi o državi koja stoprocentno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i NATO, ali i snažno podržava politiku otvorenih vrata za sve zainteresovane države, što je najbolje pokazala u odnosu prema Švedskoj i Finskoj. Naznačio je da Crna Gora promoviše politiku mira, stabilnost i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu i želi da podstiče novu politiku pomirenja i saradnje u regionu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: