Pat pozicija jer predsjednicu Skupštine nema ko da mijenja: Propao plan da se izabere potpredsjednik iz DPS

Juče je navodno planirano da se izabere potpredsjednik parlamenta iz DPS-a, kako bi vodio sjednicu na kojoj bi se poslanici izjasnili o članovima Sudskog savjeta koje je predložio Odbor za politički sistem i pravosuđe, ali je Danijela Đurović zadržana u Kliničkom centru

30662 pregleda 17 komentar(a)
Osjetila iscrpljenost i premor: Danijela Đurović, Foto: BORIS PEJOVIC
Osjetila iscrpljenost i premor: Danijela Đurović, Foto: BORIS PEJOVIC

Sjednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se biraju članovi Sudskog savjeta i nastavi proces deblokade pravosuđa, juče nije nastavljena jer je predsjednica parlamenta Danijela Đurović zadržana u Kliničkom centru, a nije imao ko da je zamijeni.

Sjednicu Skupštine nema ko da vodi jer je jedina potpredsjednica - Branka Bošnjak (PzP) - u izolaciji.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tako je propao plan parlamentarne većine da Đurović dođe u parlament i otvori sjednicu, na kojoj bi se izabrao potpredsjednik parlamenta iz Demokratske partije socijalista (DPS) koji bi dalje vodio sjednicu.

Međutim, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednice Đurović, ona je juče zadržana na medicinskom ispitivanju u KCCG.

Iz Skupštine je u subotu veče saopšteno da je tokom sjednice osjetila iscrpljenost i premor i da se nalazi na kliničkim ispitivanjima.

”To je razlog zbog kojeg Skupština nije nastavila sa radom. Višednevne i višečasovne sjednice Skupštine uzrokovale su ovakav razvoj događaja. Očekujemo da se predsjednica... ubrzo vrati svojim redovnim obavezama”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Redovno proljećno zasijedanje Skupštine završeno je juče, tako da bi preostale tačke poslanici mogli da razmatraju na vanrednom zasijedanju tokom avgusta.

Sa osme sjednice Skupštine ostalo je da se poslanici izjasne o članovima Sudskog savjeta koje je predložio Odbor za politički sistem i pravosuđe, kao i o predlogu da se pokrene parlamentarna istraga i formira anketni odbor o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine. Za subotu je bila zakazana i nova, deveta sjednica, na čijem su dnevnom redu izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru...

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević optužio je predsjednicu Skupštine da je novu sjednicu zakazala kako bi u dnevni red uvrstila “antizetske zakone” i najavio da će protiv nje podnijeti krivičnu prijavu ako to učini.

Plan parlamentarne većine bio je da se lista kandidata za Sudski savjet nađe na plenumu posljednjeg dana redovnog, proljećnjeg skupštinskog zasijedanja, kako bi se završio izbor uglednih pravnika za članove Sudskog savjeta, ili makar prepoznao broj poslanika koji bi za mjesec, kroz deblokirajući mehanizam, glasali za četiri kandidata.

Izborom Sudskog savjeta nastavio bi se proces deblokade pravosuđa, što je jedan od ključnih uslova za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, u pregovorima sa EU.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu u subotu veče je, sat prije ponoći, utvrdio listu kandidata s kvote uglednih pravnika u Sudskom savjetu jer su većinom glasova već u prvom krugu izabrani - profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojša Vučinić, kao i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Komisija je utvrdila da Vučinić ima devet glasova, Šoć i Korać po osam, a Kurgaš sedam.

Četiri kandidata su dobila usaglašenu podršku od poslanika parlamentrane većine - Danijela Živkovića, Miloša Nikolića, Andrije Nikolića i Dragutina Papovića iz DPS-a, zatim poslanica Draginje Vuksanović-Stanković (SDP) i Milosave Paunović (SNP), kao i Miloša Konatara iz GP URA.

Poslanici DF-a Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Jovan Vučurović su bili uzdržani tokom glasanja i predlagali su da se sjednica Odbora odloži.

Radunović je rekao da je DF, kao iskusni politički klub, osjetio da može doći do prevare u odnosu na ono što im je “obećano prilikom dogovaranja”.

”Maloprije, dok je Bulatović govorio, gospodin Živković (Danijel) je rekao - Temeljni ugovor sa SPC neće biti potpisan, neće biti potpisan. Dovode u sumnju, to je razlog što smo mi povukli ručnu - jer je DF-u dosta da izigrava poštenog partnera, a drugi gledaju kako će da prevare. Još smo uvjereniji da smo povukli dobar potez, jer ako je tačno da će DPS da uskrati podršku Vladi, ako se potpiše Temeljni ugovor, onda je svejedno, jer nakon potpisivanja Vlada će izgubiti podršku DPS-a. Logike nema sem da neko želi da prevari DF, da večeras učestvuje u izboru Sudskog savjeta, a da se za tri dana ne potpiše Temeljni ugovor”, kazao je Radunović.

Premijer Dritan Abazović juče je rekao da očekuje da se izabere Sudski savjet.

”Da li će odmah postojati dvotrećinska većina ostaje kao dilema, ali ako se i tropetinska identifikuje, to će značiti da je proces faktički doveden do kraja s tim što bi moralo u skladu s Ustavom da se ponovi glasanje za 30-ak dana”, rekao je Abazović novinarima nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

Za četiri mjesta za ugledne pravnike prijavila su se 34 kandidata, a s njima je Odbor tokom šest dana višesatnog rada obavio konsultantska saslušanja.

Sudski savjet je od jula 2018. u neustavnom mandatu, ali kako Skupština u nekoliko navrata nije mogla da okonča izbore na plenumu sa 2/3 odnosno 3/5, nije došlo do izbora uglednih pravnika u to tijelo, koje je dužno da osigura nezavisnost, integritet, ali i izbore i napredovanja u sudskom sistemu.

U Sudskom savjetu, ukazom predsjednika države Mila Đukanovića, 11. jula ove godine počeo je 3. mandat uglednim pravnicima Vesni Simović-Zvicer, Loru Markiću i Dobrici Šljivančaninu, koji su na te funkcije izabrani još u julu 2014.

Abazović: Ne znam kada ćemo potpisati Temeljni ugovor

Kada je riječ o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Abazović je rekao da će danas biti zaokružen dio koji se tiče pravne analize, odnosno dostavljanja mišljenja pravnih stručnjaka ili institucija u vezi sa tekstom.

”Nakon toga ćemo obavijestiti javnost. Kabinet će napraviti saopštenje ili analizu i predstaviti šta je došlo do nas, šta je tretirano, šta je bila zamjerka, šta su bile pozitivne stvari...Termin potpisivanja ne znam, smatram da proces treba dovesti do kraja, da se treba završiti i da treba fokus da stavimo na druge stvari.”

Bonus video: