Radna grupa bez poslanika opozicije

Brajović tražio ekspertsku podršku OEBS-a za radnu grupu, a nije isključeno učešće NVO koje se bave izbornim procesom
1 komentar(a)
Neven Gošović, Goran Danilović, Neđeljko Rudović, Foto: Luka Zeković
Neven Gošović, Goran Danilović, Neđeljko Rudović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.10.2017. 13:28h

Opozicione partije nisu kandidovale predstavnike za radnu grupu koja bi se bavila sprovođenjem preporuka OEBS-a.

“Vijestima” su iz Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratskog fronta (DF) potvrdili da nisu kandidovali predstavnike, iako je rok za predlaganje članova radne grupe istekao juče. Predstavnici opozicije ranije su poručili da neće učestvovati u raspravi o preproukama OEBS-a, dok ne bude određen datum parlamentarnih izbora.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović zatražio je juče ekspertsku podršku OEBS-a za radnu grupu. Brajović je uputio pismo direktorici Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Ingeborg Solrun Gisladotir, u kojem je obavještava da će radna grupa raditi na primjeni tih preporuka.

“S tim u vezi, Brajović je zatražio ekspertsku podršku OEBS-a i izrazio očekivanje da će predstavnici ove organizacije svojim stručnim znanjima pružiti dragocjenu pomoć poslanicima Skupštine, kako bi radna grupa došla do najboljih i najefikasnijih rješenja za unapređenje izbornog procesa”, kaže se u saopštenju.

“Vijestima” su iz parlamenta kazali da je aktivno učešće predstavnika OEBS/ODIHR-a, kao nosilaca izvještaja koji sadrži preporuke koje će razmatrati radna grupa, predviđeno još ranije. Iz Brajovićevog kabineta su, upitani da li će nevladine organizacije biti pozvane da učestvuju u radu radne grupe, kazali da se “ne isključuje učešće drugih relevantnih organizacija koje se bave izbornim procesom”.

Brajović je u srijedu poslaničkim klubovima poslao poziv da kandiduju poslanike za radnu grupu, ali u radu tog ad hoc tijela ne bi mogli učestvovati poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa, Građanskog pokreta URA i Ujedinjene Crne Gore, koji još nisu formirali poslaničke klubove.

Iz Brajovićevog kabineta kazali su da partije dominantno svoju funkciju u Skupštini obavljaju preko poslaničkih klubova i da oni koji nisu formirali klubove mogu pokazati inicijativu da učestvuju u radu radne grupe.

“Poslanici koji nijesu u mogućnosti da formiraju poslanički klub, ukoliko smatraju da mogu doprinijeti aktivnostima radne grupe, mogu pokazati inicijativu, a Skupština će razmotriti formu njihovog učešća”, kazali su iz Brajovićevog kabineta.

Bonus video: