Popa: Za napredak na putu ka EU potrebne nezavisne, nepristrasne i efikasne pravosudne institucije

"Odsustvo ovih dugo očekivanih imenovanja ima zabrinjavajući uticaj na ukupno funkcionisanje pravosuđa u Crnoj Gori i, u krajnjem, na njegovu sposobnost da ostvaruje pravdu", poručila je šefica Delegacije EU

16594 pregleda 20 komentar(a)
Popa, Foto: Boris Pejović
Popa, Foto: Boris Pejović

Crnoj Gori su potrebne nezavisne, nepristrasne, efikasne i kompetentne pravosudne institucije da bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji, kazala je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Poručila je da ne postoji način da se to zaobiđe.

Popa je kazala da EU poziva sve političke aktere u Crnoj Gori da djeluju iznad partijskih interesa i obezbijede široku podršku za imenovanje članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, bez daljeg odlaganja.

"Odsustvo ovih dugo očekivanih imenovanja ima zabrinjavajući uticaj na ukupno funkcionisanje pravosuđa u Crnoj Gori i, u krajnjem, na njegovu sposobnost da ostvaruje pravdu", napisala je Popa na Tviteru.

Ističe da se previše vremena gubi na teme koje dijele društvo, poručivši da je vrijeme da se razlike ostave po strani i da se radi zajedno na jačanju vladavine prava.

"EU će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da pomogne Crnoj Gori i ubrza dinamiku njenog pridruživanja, u interesu crnogorskih građana i evropske budućnosti zemlje. Crna Gora treba da odlučno iskoristi ovaj trenutak i ostvari brze i konkretne rezultate", zaključila je Popa.

Bonus video: