Koprivica: URA uzdržana prilikom izbora US, vidimo pravnu anarhiju, primitivni revanšizam i blokadu institucija

Koprivica navodi i da su iz Ure predložili i izglasali zakon o odlaganju lokalnih izbora, koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim, "tako da je u srcu Evrope, zahvaljujući Uri i DPS-u spriječeno održavanje izbora, a njihov termin iz materije zakona izmješten u ruke jednog čovjeka"

14154 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da je URA uzdržana prilikom izbora Ustavnog suda, da ni za jednog od 18 kandidata ciljano nijesu htjeli glasati, da bi Ustavni sud, kao nikad do sad, bio paralisan i blokiran, jer SNP i URA bježe od izbora.

Koprivica je odgovorio na izjave izvršnog direktora Građanskog pokreta URA Zorana Mikića da će se na vanrednoj sjednici Skupštine pokazati ko je za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, a ko nije.

"Ako URA smatra da je evropski biti uzdržan prilikom glasanja o svakom kandidatu za sudiju Ustavnog suda, a da je antievropski pozivati na dijalog, uključivanje što većeg broja aktera u dogovor, onda je to njihov problem", kazao je Koprivica.

Ističe i da odgovornost za blokadu snose oni koji su odbili dijalog, odbili minimalno odlaganje radi dijaloga, i insistirali na njihovom "međupartijskom dogovoru i zakulisnom dilu".

Prema riječima Koprivice, činjenice o "evropskom pristupu" Ure su golim okom vidljive.

"Oko Sudskog savjeta, na konsultacijama na Kolegijumu predsjednika Skupštine, URA je odbila vođenje dijaloga i odlaganje radi dodatnog dijaloga i postizanja 2/3 većine. Zahvaljujući tome, nije izvjesno ni da će biti 3/5 na Plenumu za sve što je dio međupartijskog dogovora", saopštio je poslanik Demokrata.

Dodaje i da su iz Ure predložili i izglasali zakon o odlaganju lokalnih izbora, koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim, "tako da je u srcu Evrope, zahvaljujući Uri i DPS-u spriječeno održavanje izbora, a njihov termin iz materije zakona izmješten u ruke jednog čovjeka", te da je zahvaljujući tome, "uhapšena demokratija u Crnoj Gori".

Navodni cilj Vlade im je, kako kaže Koprivica, bila deblokada pravosuđa, a danas samo vidimo "pravnu anarhiju, primitivni revanšizam i blokadu institucija, kao nikad ranije".

"Kada smo na terenu prava, a i morala, shvatite prvo milenijumske principe, a koje je naš Valtazar Bogišić tako jednostavno izrazio: "Što dva uglave, trećeg ne veže", ili vrlo jednostavno: što URA i DPS uglave o sudstvu, to ne veže one koji su bili za iskreni i sveobuhvatan dijalog. Ako neko misli da će međupartijski dogovori Ure i DPS-a, dovesti do ozdravljenja sudstva, grdno se vara. Za istinsko ozdravljenje potreban je iskren dijalog, najšire saglasje i suštinske reforme", zaključuje se u saopštenju Koprivice.

Bonus video: