Šaranović: Diskriminišu Zećane da bi se ublažio pad rejtinga DPS-a, SNP-a i URE

Poslanik Demokrata kazao je da URA i SNP sprečavanjem izbora sudija Ustavnog suda žele da dođu do još jednog odlaganja, odnosno, bijega od izbora

7755 pregleda 9 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Printscreen/Facebook
Sa pres konferencije, Foto: Printscreen/Facebook

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojim Zeta treba da postane samostalna opština, služi samo da se Zećanima na diskriminatoran način oduzme pravo glasa u Podgorici kako bi se ublažio pad rejtinga Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA na podgoričkim izborima.

“Učinili su i čine sve da se nastavi sa blokadom pravosuđa”, rekao je Šaranović na konferenciji za medije te partije.

On je kazao da je na sjednici Ustavnog odbora onemogućeno da se dođe do utvrđivanja kandidata za sudije Ustavnog suda, iako su se na oglase javili "vrhunski kandidati".

“Sa jasnim ciljem da URA i SNP sprečavanjem izbora sudija US dođu do još jednog odlaganja, odnosno, bijega od izbora. Da li je to put ka Evropi?”.

On je rekao da su te partije na štetu javnog interesa, a u svoju partijsku korist, odbile sve pozive Demokrata da se kroz dijalog dođe do konsenzusa i potrebne dvotrećinske većine za izbor članova Sudskog savjeta.

Komentarišući najavu da će se predsjednik države danas oglasiti o odluci Ustavnog suda da su lokalni izbori protivustavno odloženi za 23. oktobar, Šaranović je kazao da je to vješto organizovana akcija sa samo jednim ciljem.

“Sjetićete se da smo uoči i tokom rasprave o Zakonu o lokalnoj samoupravi kojima su odloženi lokalni izbori, govorili da se to čini na nezakonit i neustavan način. Prije nekoliko dana Ustavni sud je ovakve izmjene zakona o odlaganju izbora ocijenio neustavnim. Rekao bih da u ovom trenutku to nema neku suštinsku vžanost, imajući u vidu da je ta odluka dosta zakasnila”.

On je istakao da je motiv, prvenstveno GP URA i SNP-a za opstruiranje izbora sudija Ustavnog suda - da se stvore preduslovi za još jedno bježanje od izbora, odnosno, odlaganje izbora.

“Ako nakon odlaska sudije Miličkovića u septembru, dođemo u situaciju da US ima svega tri sudije, US neće moći da funkcioniše. To znači da nećemo imati nadležnu instituciju koja će moći da odlučuje o sporovima kada je u pitanju izborni proces”, rekao je Šaranović.

Bonus video: