Perović inicirala pokretanje postupka za izmjene Zakona o Ustavnom sudu

Kandidat, kako se navodi, ne može biti bračni drug poslanika ili odbornika, člana Vlade, kao ni imenovanog ili postavljenog od crnogorske Vlade u prethodnih pet godina, niti sa njima smije biti u srodstvu po prvoj liniji, u pobočnoj liniji do drugog stepena i u srodstvu po tazbini

5061 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ekspertkinja pri Ujedinjenim nacijama Zdenka Perović predala je Skupštini i Vladi Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka za predlaganje izmjena i dopuna Zakona o Ustavnom sudu, kojima bi se, između ostalog, propisalo da kandidat za sudiju tog suda ne može biti član političke partije.

Perović je u inicijativi navela da bi član 9 aktuelnog zakonskog rješenja trebalo dopuniti novim stavom 3 u kojem se navodi da kandidat za sudiju Ustavnog suda ne može biti poslanik ili odbornik, član Vlade, kao ni imenovan ili postavljen od crnogorske Vlade u prethodnih pet godina.

Navodi se i da kandidat za sudiju Ustavnog suda ne može biti član političke stranke u prethodnih deset godina, niti smije biti pravosnažno osuđen za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, bez obzira na izrečenu sankciju.

„Ili je pravosnažno osuđeno za drugo krivično djelo na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, u periodu dok traju pravne posljedice osude”, precizira se u dokumentu dostavljenom agenciji MINA.

Kandidat, kako se navodi, ne može biti bračni drug poslanika ili odbornika, člana Vlade, kao ni imenovanog ili postavljenog od crnogorske Vlade u prethodnih pet godina, niti sa njima smije biti u srodstvu po prvoj liniji, u pobočnoj liniji do drugog stepena i u srodstvu po tazbini.

Shodno tom predlogu, stav 3 postao bi stav 4 i njime bi se dodatno propisala obaveza o dostavljanju potpisane izjave da za njegov izbor nema smetnji utvrđenih u stavu 3 člana 9.

Perović je u obrazloženju podsjetila da je gotovo dvogodišnji proces izbora sudija Ustavnog suda završen neizborom sudija, dodajući da je proces vraćen na početak, odlukom da se raspiše novi Javni poziv za izbor četiri sudije Ustavnog suda.

Kako je precizirala, taj proces je počeo po prvom Javnom pozivu za izbor dvoje sudija iz avgusta 2020, koji je nakon devet mjeseci ponovljen, nakon čega su uslijedili javni pozivi za izbor po jednog sudije u januaru i maju ove godine.

Prema ocjeni Perović, u postupku je osvijetljen nedostatak u Zakonu o Ustavnom sudu, koji ne propisuje zabranu da kandidat za sudiju Ustavnog suda i izabrani sudija tog suda može biti član političke partije.

“Značaj uloge sudije Ustavnog suda, posebno u današnjem tranzicionom crnogorskom društvu, zahtijeva da sudije u javnosti budu percipirane kao potpuno neutralni, samostalni i nezavisni pravni stručnjaci od nespornog integriteta, u čije će se odluke vjerovati bez rezerve”, kazala je Perović.

Kako je dodala, činjenica da sudija Ustavnog suda odlučuje o izbornim sporovima, zabrani političke partije i da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, dodatno nameće standard da sudija ne smije biti percipiran kao politički profilisana osoba, “kao što smo to imali u prethodnom sazivu Suda”.

Ona je kazala da predložene izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu, nijesu novina u crnogorskom pravnom sistemu, podsjećajući da su slična ograničenja postavljena za kandiata za člana Savjeta Agencije za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama.

Prema riječima Perović, sudija redovnih sudova takođe ne može biti član političke partije, pa je mogućnost da kandidat za sudiju Ustavnog suda i izabrani sudija tog suda može biti član političke partije neodrživa i dodatno kompromituje proces izbora koji je u toku.

“Kao što smo vidjeli prilikom glasanja u Ustavnom odboru krajem jula tekuće godine, otvorena podrška političkih partija samo politički prepoznatim svojim kandidatima, ne dozvoljava da Crna Gora ispuni svoju obavezu iz poglavlja 23 i krene dalje putem svoje evropske budućnosti”, kazala je Perović.

Ona je navela da na svim parlamentarnim političkim partijama leži odgovornost za kontinuirano urušavanje Ustavnog suda, kao jedne najznačajnije državne institucije, zbog smanjenja broja sudija koji vrše funkciju, gomilanja predmeta kojih je trenutno oko četiri hiljade u radu.

Partije su, kako je istakla, pokazale da nemaju kapaciteta da izađu iz svojih uskostranačkih interesa glasajući isključivo za kandidate koji su u javnosti prepoznati kao njihovi pripadnici.

Perović smatra da je to sam proces izbora sudija dovelo u pat poziciju, bez izgleda da se i u ponovljenom postupku dođe do izbora sudija koji neće imati ni jednu osobinu koju bi neka strana prepoznala kao nepoželjnu.

“Predložene izmjene i ograničenja ne mogu biti formalno primijenjene na postupak izbora po Javnom pozivu koji je raspisan po važećem Zakonu, ali odgovorne poslanike i političare to ne sprječava da ove kriterijume ipak primijene prilikom glasanja za kandidate i ne glasaju za one koji su politički profilisani”, istakla je Perović.

Jedino tako bi, smatra ona, proces dobio na kredibilitetu, a svaka politička stranka bi mogla da iskorači i glasa za zaista neutralne i stručne kandidate.

“To je jedini način da konačno Crna Gora dobije kredibilan Ustavni sud i odblokira svoj pristupni proces Evropskoj uniji”, navela je Perović.

Ona je pozvala ovlašćene predlagače da prihvate inicijativu i najhitnije predlože izmjene i dopune Zakona o Ustavom sudu.

Bonus video: