DF: Zamrzavanje imovine ruskim državljanima dovešće državu u opasnost

"Ustavni sud mora zaustaviti ovaj anticrnogorski i antiustavni naum, koji će na kraju morati da plate crnogorski građani", poručuju iz DF-a

8974 pregleda 6 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Poslanici Demokratskog fronta (DF) podnijeli su Ustavnom sudu Predlog za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima kojim se pokreće postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 18 i člana 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Razlozi za pokretanje ovog postupka isključivo su, kako navode, sadržani u zaštiti ekonomskih interesa Crne Gore, zaštiti ljudskih prava garantovanih Ustavom i potvrđenih međunarodnim ugovorima.

Bez prethodne odluke suda, kako su kazali, zamrzavanje imovine ruskim državljanima dovešće Crnu Goru u ozbiljnu opasnost da se suoči sa višemilionskim zahtjevima koje će biti obavezna da isplati.

"Imajući u vidu naš postojeći javni dug, najavljeni rebalans, gotovo potrošene budžetske rezerve, smatramo da Ustavni sud mora zaustaviti ovaj anticrnogorski i antiustavni naum, koji će na kraju morati da plate crnogorski građani."

"Čak su i donosioci ovih odluka bili svjesni da krše Ustav i međunarodno ratifikovane ugovore, ali očigledno im je trenutna politička procjena doprinijela da zaborave na interese građana. Zato očekujemo hitno reagovanje Ustavnog suda i donošenje jedine moguće odluke kojom bi se pokušala spasiti odavno urušena ekonomija i već sad propala turistička sezona", saopštili su iz DF-a.

Bonus video: