Stranačka politika u državnoj oblandi

”Diplomatija prije svega mora držati do javne ozbiljnosti i odmjerenih izjava”, kaže Lekić

38621 pregleda 13 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Državni resori pretvaraju se u punktove partija odakle čak otvoreno idu u javnost prepoznatljiva partijska saopštenja - ocijenio je lider Demosa i bivši diplomata, Miodrag Lekić​.

On je to kazao “Vijestima” komentarišući to što je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) u ponedjeljak objavilo na Tviteru da je izjava poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića od 31. jula - “Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana” - “na istom fonu izjave koju je već na početku rata u Ukrajini dao predstavnik SPC u Crnoj Gori Joanikije Mićović, da je ‘Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina’”.

Iz MVP-a, na čijem čelu je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, Radiju Slobodna Evropa (RSE) su u ponedjeljak kazali da je Đukanovićeva izjava “dio politike zaustavljanja Balkana na putu evropske integracije”:

”Politike piromana koji pali Balkan da bi ga zaustavio na putu evropske integracije. A onda izigravajući Otvoreni Balkan, piroman bi da glumi gašenje”.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću “Vijestima” je na pitanja da li su stavovi MVP-a - stavovi Vlade, i ako nisu, da li se Vlada ograđuje od njih i šta će preduzeti tim povodom, odgovoreno da Vlada nije razmatrala ovo pitanje, te da o njemu nije zauzimala stav.

Saopšteno je da su pitanja proslijeđena Kabinetu predsjednika Vlade i MVP-u, odakle juče nisu stigli odgovori.

Lekić je kazao da se ovakvim izjavama MVP-a, crnogorska država sve više svodi na fasadnu institucionalnu strukturu.

”Nažalost - praznu ljušturu, iza koje djeluju neozbiljni subjekti. Konkretno, državni resori se pretvaraju u punktove partija odakle čak otvoreno idu u javnost prepoznatljiva partijska saopštenja. Zapravo - paradržavni punktovi koji postaju javna uporišta neodgovorne države”, istakao je.

On je naglasio da su “partijska osvajanja ministarstava, od propagandnog do kardovskog, čast mogućim izuzecima”, toliko vidljiva da se politički ratovi partija iz vladajuće koalicije odvijaju u ministarskim dresovima.

”Zato sasvim sigurno neću više pitati premijera na premijerskom satu - da li u Vladi ima više vlada, jer mi je sve jasno, kao uostalom i samim građanima”.

Đukanović je u spornoj izjavi na Tviteru, koju je komentarisalo Ministarstvo, rekao da je denacifikacija proces iskorjenjavanja nacizma kao ideologije iz društva.

Lekić je ocijenio da pseudopolemika o denacifikaciji liči na dosta težak presing “budalaština koji nije lako javno izdržati”.

”Ne mislim samo po nivou i učesnicima rasprave, nego i po njenom sadržaju”, dodao je.

On je kazao da je utisak da su i Rusi nakon lansiranja ovog “najblaže rečeno nejasnog, zato i kontraproduktivnog pojma”, odustali od njega u posljednje vrijeme.

”Ali on se, izgleda, na Balkanu primio. Došli smo do ove polemičke idile u kojoj se crnogorska specifičnost ogleda institucionalnom participacijom, ništa manje nego Ministarstva vanjskih poslova. Pri ovakvom u kontinuitetu neozbiljno-estradnom javnom djelovanju MVP-a - treba li podsjećati da diplomatija prije svega mora držati do javne ozbiljnosti, odmjerenih izjava, da diplomatija postoji da bi rješavala probleme i smanjivala tenzije”, podvukao je Lekić.

On je istakao da je očigledno da suštinska tema nije denacifikacija, već ubrzano dekomponovanje države s eksperimentima koji ne prestaju, nakon čega dolazi teška sezona života s proizvedenim posljedicama.

Konfrontacija u vlasti ne sprječava juriš na funkcije

Lekić je ocijenio da su “primjetna još dva momenta koja govore da trenutni haos ipak nije spontanog karaktera”.

”Radi se o činjenici da i tokom najžešćih konfrontacija, pa i javnih uvreda među komponentama vladajuće koalicije - kadrovska politika, odnosno juriš na osvajanje mjesta u prezaduženoj državi, dakle taj javni transfer blama, traje nesmetano, gotovo idilično. I vrlo upadljivo u odličnom raspoloženju svih subjekata nove koalicije. I drugo, dok se zemlja ovakvom konfuzijom i visoko upaljenim strastima objektivno udaljuje, da ne kažem blamira pred Evropom, svi akteri pomenute javne neodgovornosti završavaju svoje javne nastupe nekom vrstom zakletve svoje odanosti evropskom putu”.

Bonus video: