Potpisan Temeljni ugovor između Vlade i SPC

"Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima", poručio je Abazović

193019 pregleda 501 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora u Vili Gorica, Foto: Vlada Crne Gore
Sa potpisivanja ugovora u Vili Gorica, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.08.2022. 11:44h

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u 10 sati u Podgorici.

Ugovor su potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo doveli do kraja proces koji je u Crnoj Gori, nažalost, predugo trajao. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i vjerujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama", rekao je Abazović.

Rekao je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u procesu.

"Vjerujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lijepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrijednost različitosti kao dio našeg sveukupnog bogatstva", dodao je Abazović.

Kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo "zatvorimo na lijep, primjeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje".

Porfirije je u Podgoricu prethodno stigao bez ikakve ranije najave.

On je kazao da je danas potpisani ugovor nešto što je bilo potrebno i Crnoj Gori i toj vjerskoj zajednici.

Kazao je da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vjekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

"Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovdje, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju".

"Toliko toga zajedničkog kroz vjekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vjekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mjesta i za onoga drugoga", dodao je on.

Porfirije je kazao da je zahvalan na "ljudskom osjećanju za ovo o čemu govorim".

"Za činjenicu da smo upućeni jedni na druge i jedni drugima potrebni. Zahvalan sam i svima koji su od 2012. dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovoga. Zahvalan sam i onima koji se nisu uvijek slagali da dođemo do ovoga momenta, oni su, možda i nesvjesno, a Bog može svakoga da upotrijebi ka dobru, doprinijeli da razumijemo koliko je važno da se međusobno razumijemo. Da još bolje razumijemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da još dublje i bolje razumijemo koliko smo jedni drugima potrebno, i koliko kad smo zajedno možemo praviti ogromne korake, i to u kratkom vremenu."

Porfirije je kazao kako želi da izrazi i "molitveno osjećanje ljubavi i zahvalnosti" u odnosu na dugogodišnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo prije dvije godine.

Kazao je daje Amfilohije nailazio na prepreke i na one koji su htjeli da ospore njegovo "osjećanje Jevanđelja i potrebe spasenja svih ljudi, i osjećanje činjenice da je čovjek, ne samo biološko i istorijsko biće, nego stvoreno za vječnost". "On je učinio mnogo više nego bar mi iz Crkve, svi zajedno, da dođemo do ovog trenutka. Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu, i da su njegove molitve doprinijele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mjestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga", rekao je Porfirije, obraćajući se predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Porfirije je kazao da "nije bilo potrebno mnogo riječi da se razumijemo" da je ovakav ugovor nešto potrebno državi Crnoj Gori i SPC u Crnoj Gori

"Zato što mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumijeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo vjerske zajednice. Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu Crkvu i za sve vjernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gdje god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge vjerske zajednice po ovim pitanjima, da uvijek uz rame i rame borimo se za prava te vjerske zajednice, da budu u istoj mjeri ispoštovana i primijenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe."

Istakao je da cilj nisu prava radi prava, sa aspekta vjerskih zajednica.

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrijednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osjećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno - dio ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga".

Zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

"Vjerujem da se svi oni raduju, bez obzira u kojoj mjeri će to neko pokazati ili ne", naveo je Porfirije.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Prisustvovali su i sekretar Svetog arhijerejskog sinoda SPC arhimandrit Nektarije (Đurić), protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protojerej Igor Balaban, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dio medija je ranije najavio da će potpisivanje biti 3. avgusta, ali je to tada demantovao predsjednik Vlade Dritan Abazović.

"Termin potpisivanja ne znam, ali mislim da se taj proces treba dovesti do kraja. Treći avgust kao datum potpisivanja po meni je dezinformacija jer datum još nije preciziran", kazao je Abazović u nedjelju.

Vlada nije zvanično najavila dolazak Porfirija, niti se prije potpisivanja oglašavala po ovom pitanju, kao ni SPC.

foto: Nikola Dragaš

Nekoliko desetina građana protestovalo je u blizini Vile Gorica zbog potpisivanja temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili.

Bonus video: