Demokrate pozdravile potpisivanje Temeljnog ugovora

Iz poslaničkog kluba Demokrata kazali kako je dobro da je to pitanje "apsolutno završeno i da više ne može biti na stolu"

9186 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora pozdravila je današnje potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Podsjećaju da su i prethodnih godina govorili da im je prihvatljiv svaki sadržaj ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te su još prije mjesec dana pozdravili čin usaglašavanja Temeljnog ugovora između dvije strane.

"Samim tim, pozdravljamo i čin potpisivanja kojim je i formalno stavljenja tačka na ono što je u najvećoj mjeri započela i pripremila 42. Vlada i što proizilazi iz izmijenjenog Zakona o slobodi vjerosipovijesti koji je osnov i temelj uređenja ovih pitanja. Temeljni ugovor kao formalno-pravno pitanje se nepotrebno izdizalo i zloupotrevljava u političke svrhe sa različitih strana, što je suprotno očekivanjima građana da to donese potrebnu ravnopravnost i bolju zaštitu vjerskih sloboda, a ne političke poene bilo kome", saopštili su iz Kluba poslanika Demokrata.

Kazali su kako je dobro da je to pitanje "apsolutno završeno i da više ne može biti na stolu".

"I ovim putem ističemo da je ubjedljivo najvažnije pitanje i ključ rešavanja vjerskih pitanja na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica izmijenjeni Zakon o slobodi vjerosipovijesti koji je usvojen na čuvenoj decembarskoj sjednici Skupštine Crne Gore 2020. godine za vrijeme predsjedavanja Alekse Bečića i koji je snažno pozdravljen od strane PS Savjeta Evrope, iako je cjelokupna javnost tada svjedočila pokušaju opstrukcije usljed planske ostavke jednog poslanika URA-e, što je odlučnim rukovođenjem Skupštine spriječeno u skladu sa Ustavom, Zakonom i Poslovnikom. Podsjećamo da je kasnije GP URA glasala za razrješenje Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, iako je njegovo odlučno rukovođenje sjednicom ključno doprinijelo usvajanju inoviranog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", navodi se u saopštenju.

U poslaničkom klubu Demokrata smatraju da je aktuelna Vlada doživjela "potpuni politički krah".

"Demokratska Crna Gora smatra da je aktuelna vlast i Vlada koju ne podržava ni 3/4 poslanika koji su je izabrali, u kojoj se najviši zvaničnici 'čašćavaju' najtežim mogućim kvalifikacijama, svojom antievropskom i antidemokratskom politikom pravnog nasilja, blokade institucija i dijaloga, primitivnog revanšizma i političkog ćeranja izgubila svaki mogući legitimitet i doživjela potpuni politički krah rijetko viđen u istoriji društveno-političkih procesa", dodaju iz te partije.

Premijer Abazović je, kako su kazali, izgubio povjerenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji.

"Demokratska Crna Gora je prije mjesec dana zaključcima na sjednici Predsjedništva dala šansu deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom od 30. avgusta uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čovjeka koji je izgubio povjerenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Međutim, na naš korektan pristup odgovoreno je blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda na Ustavnom odboru, odbijanjem zahtjeva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog savjeta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem nelegitimnog premijera na premijerskom satu da nema namjeru da podnese ostavku i na kraju jučerašnjom izjavom gospodina Jokovića da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi."

"Demokratska Crna Gora je primila k znanju navedena postupanja i stavove. Sa žaljenjem konstatujemo da je na ovakav način odgovoreno na naš korektan pristup za razrješenje teške i duboke krize u kojoj se zemlja nalazi, a svakako Predsjedništvo Demokrata će saglasno svemu navedenom i onome što bude poznato u narednom periodu, kada za to dođe vrijeme, zauzimati stavove o daljim procesima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: