DPS, SDP, LP, SD i DUA predali inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi

Ignorantskim postupanjem Abazovića i stavljanjem odnosa sa SPC u prvi plan došlo do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ocijenili su, poručujući da je zato Vlada izgbulila legitimitet

69493 pregleda 142 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Trideset i šest poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) predali u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju klubova poslanika, razloga za podnošenje predloga je izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, "a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije koronavirusa koja traje".

"Dalje, ignorantskim postupanjem predsjednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet".

Dodaje se da je na kraju obrazloženja predloga zaključeno da je, "zbog svega navedenog, a u namjeri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno".

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini potrebna je većina ukupnog broja poslanika - 41 glas. To znači da će potpisnici Inicijative morati da traže podršku još najmanje pet poslanika.

Bonus video: