DF: Izlaz iz krize tražiti u resetovanju odnosa većine od 30. avgusta i manjinskih stranaka

"Poučeni dosadašnjim lošim iskustvom, za sve buduće procese u Crnoj Gori bilo bi važno da ovdašnji politički činioci sve odluke donose u vlastitoj kući, i da ne traže "pomoć" bilo koje inostrane adrese, inače nam nema spasa"

17546 pregleda 36 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Demokratski front ocijenio je "da izlaz iz kulminirajuće krize treba tražiti u modelu resetovanja odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta i stranaka manjinskih naroda".

Kako se navodi u saopštenju DF-a kroz formiranje tehničke Vlade bi "bili stvoreni preduslovi za pripremu i organizovanje prijevremenih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora".

"DF je od prvog dana formiranja Vlade Dritana Abazovića jasno saopštio da je ona osuđena na propast, i da je bilo samo pitanje dana kad će njeni akteri proglasiti sopstveni kraj. Jučerašnjom sjednicom Vlade i definitivno je krahirala politika nedobronamjernog miješanja stranih ambasada u procese izbora Vlade Crne Gore. Ovog puta se u raspadu druge ambasadorske Vlade otišlo čak dalje nego prilikom urušavanja prve, Krivokapićeve", navodi se u saopštenju DF-a.

Navode da je crnogorska javnost juče "suočena i sa ozbiljnim optužbama premijera Abazovića da je ministar odbrane i koordinator svih službi bezbjednosti, Raško Konjević, naručio njegovo ubistvo".

"Ukoliko tome dodamo i ranije optužbe premijera Abazovića da su neki ministri i poslanici, koji podržavaju ovu Vladu, povezani sa kriminalnim klanovima, onda je više nego jasno da se samo čekala prva prilika da se javnost obavijesti kako je Abazovićeva Vlada završila svoj rad. I dobro bi bilo da se još ovih par sjednica, koje su im preostale, Abazović i ministri vrate na model rada Zdravka Krivokapića i njegovog održavanja sjednice Vlade putem vajber grupe. Jer, ako ovako nastave, ne isključujemo ni mogućnost da će biti ranjenih na sljedećem njihovom viđenju".

Iz DF-a je ocijenjeno i da nije bilo potpisivanja Temeljnog ugovora da bi se Vlada, za koju su naveli da je "formirana od strane pojedinih međunarodnih adresa, a na konstrukcionoj grešci nepoštovanja volje većine i demokratskih principa", svakako raspala i prije isteka 100 dana.

"Poučeni dosadašnjim lošim iskustvom, za sve buduće procese u Crnoj Gori bilo bi važno da ovdašnji politički činioci sve odluke donose u vlastitoj kući, i da ne traže "pomoć" bilo koje inostrane adrese, inače nam nema spasa", zaključuje se u saopštenju DF-a.

Bonus video: