Vuković: Podgorica je prijatelj Kijeva u dobrim i u lošim vremenima

Vuković je kazao da Ukrajina i Crna Gora nažalost dijele slična istorijska iskustva, a samim tim je veće razumijevanje i podrška u ovom trenutku, kako bi širili svijest o značaju borbe za slobodu i mir u svijetu

2732 pregleda 15 komentar(a)
Herasimenko i Vuković, Foto: Glavni grad Podgorica
Herasimenko i Vuković, Foto: Glavni grad Podgorica

Podgorica je prijatelj grada Kijeva u dobrim i u lošim vremenima, saopštio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Iz Glavnog grada Podgorica je saopšteno da je Vuković upriličio prijem za novoimenovanog ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

"Crna Gora i Ukrajina su prijateljske zemlje, što je naročito dokazano u proteklim mjesecima. Podgorica je prijatelj grada Kijeva u dobrim i u lošim vremenima", istakao je Vuković.

U saopštenju se dodaje da je Vuković Herasimenku poželio uspješan mandat.

"Glavni grad će nastaviti da pruža podršku ukrajinskom narodu u nadi da će ujedinjeni smoći snage da istraju u očuvanju svoje zemlje", kazao je Vuković.

Iz Glavnog grada su poručili da je Herasimenko izrazio posebnu zahvalnost Glavnom gradu i Vukoviću na humanitarnoj i finansijskoj pomoći, ali i odnosu prema iseljenicima koji su svoje utočište našli u Podgorici.

"Naročito cijenim odnos prema ukrajinskoj djeci koja su prvi ovogodišnji gosti dječjeg odmarališta na Veruši. To je čin solidarnosti i posebnog osjećaja prema najmlađima koji su pobjegli od ratne stihije", poručio je Herasimenko.

U saopštenju se navodi da je Herasimenko izrazio želju da, kao simboličan dokaz prijateljstva u dogledno vrijeme Podgorica i Kijev imenuju ulice po zemljama čiji su glavni gradovi.

"Vuković se načelno saglasio sa tom inicijativom i rekao da će se truditi da pomogne gdje god je to moguće, te da je posebno srećan zbog djece na Veruši, koja će uprkos svim okolnostima u kojima su se našli, ovdje pronaći nove prijatelje", piše u saopštenju.

Vuković je kazao da Ukrajina i Crna Gora nažalost dijele slična istorijska iskustva, a samim tim je veće razumijevanje i podrška u ovom trenutku, kako bi širili svijest o značaju borbe za slobodu i mir u svijetu.

"Ambasador je srdačno zahvalio gradonačelniku Vukovića i kazao da ne sumnja u dalju podršku Glavnog grada, te najavio da će tokom avgusta i septembra obilježiti važne datuma za Ukrajinu sa prijateljima u Crnoj Gori, kakav je svakako grad Podgorica. On je dodao da će biti posvećen jačanju dosadašnjih čvrstih ekonomskih i kulturnih veza između dvije zemlje, kada se stvore bolji uslovi za to i da Ukrajina mora pobijediti zbog sebe i zbog cijele Evrope", poručili su iz Glavnog grada.

U saopštenju piše i da su nakon sastanka, Vuković i Herasimenko otvorili Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici.

"Riječ je o prostoru u kojem će se nalaziti krizni štab za pomoć građanima Ukrajine, ali i koji će kasnije biti namijenjen organizaciji obrazovno-kulturnih programa, te aktivnostima koje će imati za cilj razvijanje kulturnih i ekonomskih veza Ukrajine sa Crnom Gorom. Uspostavljanje centra je zajednička ideja Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i ukrajinske organizacije "Dobro djelo", čije će sjedište takođe biti u Ukrajinskom centru", piše u saopštenju.

Iz Glavnog grada su saopštili da organizacija Ukrajinaca u Crnoj Gori "Dobro djelo" predstavlja ukrajinsku dijasporu u Crnoj Gori.

Navodi se i da je "Dobro djelo" otvorilo i račun iz kojega se finansira rad centara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i obezbjeđivanje i ostvarivanje prava ukrajinskih državljana u Crnoj Gori.

"Za potrebe rada i funkcionisanja Ukrajinskog centra obezbijeđeno sponzorstvo od strane Zapad banke, a slični ukajinski centri će, osim Podgorice, biti otvoreni i u Budvi, Baru i Herceg Novom", zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Bonus video: