Abazović: Politički neće preživjeti dio onih koji su pokrenuli proceduru o nepovjerenju Vladi

"Svako ko pritisne zeleno svjetlo (za nepovjerenje Vladi), znači da želi da vrati Crnu Goru unazad i anulira TU. Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma", rekao je premijer

52050 pregleda 96 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2022. 16:10h

Temeljni ugovor (TU) između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije potpisan tajno - saopštio je danas premijer Dritan Abazović.

Abazović i patrijarh SPC Porfirije juče su, bez prethodne najave, potpisali TU u Vili Gorica u Podgorici.

Povezani članci

03. Avgust 2022.

Potpisan Temeljni ugovor između Vlade i SPC

"O njemu se priča 10 godina, a u posljednjih 20-30 dana vrlo intenzivno. Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže - mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dvije varijante - na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho - da se odluče za jednu. Ovdje sam 31. jula rekao da ne znam tačan datum. Tada nisam znao da će biti 3. avgusta. Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obaviješteni kad je potpisan", istakao je Abazović na pres-konferenciji povodom sto dana rada Vlade, odgovarajući na novinarko pitanje zašto je TU potpisan bez najave.

Komentarišući medijske navode da je šef regionalnog centra granične policije Vasko Aković "preskočen u lancu komande" prilikom dolaska patrijarha SPC, Abazović je kazao da "šef granične policije ima lični problem jer je znao da više na tom mjestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu".

"Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje - šta se radi s prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprekorna", rekao je Abazović.

Aković se požalio da nije bio upoznat sa dolaskom patrijarha SPC Porfirija, na šta je dobio odgovor da je razlog tome što je držano sve u tajnosti i da je za to znalo svega nekoliko ljudi.

Dio medija prenio je da je Aković podnio ostavku jer je navodno Porfirije prešao granicu mimo uobičajene procedure.

"Vijestima" je iz vrha Uprave policije (UP) rečeno da to nije tačno i da su Porfirije i svi ostali članovi delegacije prošli proceduru, odnosno njihova dokumenta su s kampa Zlatica odnešeni na najbliži granični prelaz (podgorički Aerodrom) gdje je evidentiran njihov ulazak.

Pojasnili su da je to nije neuobičajeno kad se radi o štićenim ličnostima.

Povezani članci

04. Avgust 2022.

Porfirije je helikopterom stigao u Podgoricu

Nakon rasprave, vršilac dužnosti (v. d.) pomoćnika direktora UP za Sektor granične policije Dragan Klikovac, smijenio je Akovića.

Abazović je na današnjoj konferenciji kazao da ne zna hoće li Vlada preživjeti 19. avgust (datum kad je zakazana sjednica Skupštine o nepovjerenju Vladi).

"Ali znam da politički neće dio onih koji su pokrenuli tu proceduru o nepovjerenju. Ne prognoziram im dobru političku budućnost. Šta god bude, spremni smo da dostojanstveno odstupimo. Nastavićemo političku borbu. Svako ko pritisne zeleno svjetlo (za nepovjerenje Vladi), znači da želi da vrati Crnu Goru unazad i anulira TU. Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma. U ovom trenutku, sumnjam da imaju 41 glas, i zahvalan sam manjinskim partijama što nisu potpisali inicijativu, bez obzira kako će se izjasniti o njoj na sjednici Skupštine. Ljudima će za mjesec ili dva sve biti kristalno jasno", poručio je Abazović.

Krivokapić i Konjević od prvog dana nisu dio tima

Na pitanje da li smatra da ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević treba da podnesu ostavke, s obzirom da je njihova Socijaldemokratska partija (SDP) potpisala inicijativu o nepovjerenju, Abazović je kazao da oni od prvog dana "nisu dio tima".

"Žao mi je, vrlo sam dobronamjeran i želim da sarađujem. Nema ovo veze s TU. To je pitanje političke etike i nisam siguran da je oni imaju ili da na etiku gledamo isto. Meni lično ni sad ne smetaju. Čak je dobro da ljudi naprave razliku - vide i čuju njih i vide i čuju nas. Da nije tako, da je etika na prvom mjestu, nikad ne bi došli u takvu situaciju. Vode dva važna resora, a ponašaju se kao opozicija. Od jutra do mraka razmišljaju kako će da urade nešto protiv Vlade. Mnoge stvari su razobličene u vezi SDP-a. Rekao sam predsjedniku DPS-a (Demokratska partija socijalista) da su oni taoci SDP-a i da se tuku za ekstremističke glasove... Ne navijam da desnica jača", kazao je Abazović.

O navodnim vezama Rađenovića i kriminalnih grupa: To piše mediji koji i nije medij, svi smo na tragu da otkrijemo odakle su izvori

O navodnim vezama funkcionera Građanskog pokreta URA Blaža Rađenovića s kriminalnim grupama, Abazović, koji je i lider te partije, rekao je da "to piše mediji koji i nije medij".

"Svi smo na tragu da otkrijemo odakle su ti izvori. Što se mene tiče, protiv bilo koga, ako ima nešto relevantno, nikakvu restrikciju državni organi neće imati da razobliče svaku stvar. Počevši od mene lično. Moja saznanja su da on (Rađenović) ima samo kontakte na nivou mjesne zajednice u Budvi", kazao je Abazović.

Nismo daleko da Davidović preuzme Željezaru

Povodom slučaja nikšićke Željezare, Abazović je kazao da radnici do 1. septembra imaju garantovane zarade.

"Pokušavamo da budemo medijator, jer nemamo vlasništvo. Nudili smo se da, možda, u jednom procentu učestvujemo u tome", kazao je Abazović.

On je rekao da nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, koji je zainteresovan da kupi Željezaru, ne želi intervenciju države.

"To nam olakšava stvari. Zadnji sastanak imali smo u utorak. Mi smo spremni, ali Davidović mora u direktnoj komunikaciji s turskim investitorom definisati način otplate, odnosno isplate. Mislim da nismo daleko da imamo preuzimanje Željezare od Davidovića", kazao je Abazović.

Što se tiče novog direktora Aerodroma, to je stvar političkog dogovora i to ne krijemo

Govoreći kadrovskoj politici aktuelne Vlade i spornim imenovanjima, Abazović je kazao da razumije javnost, ali da neko mora da sprovodi politiku i donosi odluke.

"Zahvalan sam bivšem direktoru Aerodroma (Goranu Janderoskom). Međutim, moramo da imamo više lotova i veći protok. Što se tiče novog direktora, to je stvar političkog dogovora i to ne krijemo. Nisu sva imenovanja najsrećnija. To nije kritika prema drugim političkim opcijama. Lako je na društvenim mrežama reći da neko nije dobar. Kad se nekima koji nisu politički aktivni a koji imaju reference ponudi da preuzmu odgovornost, oni to neće. Nekad se suočavamo i s tim jazom koji je, čini mi se, etičke prirode", kazao je Abazović.

Jandreoski je smijenjen 2. avgusta s funkcije izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, a prema saznanjima "Vijesti", vršilac dužnosti direktora će do izbora novog biti Vladan Drašković, dok bi za novog direktora potom trebalo da bude izabran Damir Gutić, potpredsjednik Bošnjačke stranke.

DPS, SDP i SD moraće da preuzmu odgovornost za destabilizaciju. Opljačkali su građane do kosti, a onda neće da im pomognu

Na pitanje da li je razgovarao s Demokratskom Crnom Gorom i da li bi neizglasavanje nepovjerenja Vladi značilo prekompoziciju, Abazović je kazao da sve opcije ostaju otvorene.

"Pravo koje tražite za sebe dajte, i drugima. Moja agenda i do 19. je ’fulirana’. Svakako ćemo morati na izbore. Ali DPS, SDP i Socijaldemokrate (SD) moraće da preuzmu odgovornost za svu destabilizaciju - ako krene energetska kriza, ako budemo morali u rebalans, a ne budemo imali Vladu. Bude li se krenulo u destabilizaciju, te tri opcije treba targetovati. Opljačkali su građane do kosti, a onda neće da im pomognu. Ovo ima i regionalni kontekst, jer imate u izbore u BiH, dešavanja na Kosovu, i sad treba da idemo na destabilizaciju u Crnoj Gori. To treba građani da prepoznaju", kazao je Abazović.

Bonus video: