UP: Delegacija SPC došla u skladu sa zakonom, netačno da je Porfirije tražio posebno obezbjeđenje

Navode da je juče, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli izvršena kontrola prelaska državne granice pet osoba na području kampa Sektora policije posebne namjene na Zlatici

51813 pregleda 80 komentar(a)
Sa potpisivanja Temeljnog ugovora, Foto: Vlada Crne Gore
Sa potpisivanja Temeljnog ugovora, Foto: Vlada Crne Gore

Uprava policije (UP) saopštila je da je delegacija Srpske pravoslavne crkve (SPC), na čelu sa patrijarhom Porfirijem, u Crnu Goru ušla u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli, dodajući da su netačni navodi da je Porfirije tražio da "određene policijske starješine učestvuju u poslovima njegovog obezbjeđenja."

Iz UP navode da je juče, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, kojim je između ostalog propisan prelazak državne granice van graničnog prelaza, izvršena je kontrola prelaska državne granice pet osoba na području kampa Sektora policije posebne namjene na Zlatici od strane službenika granične policije.

Dodaju da je prilikom povratka delegacije kontrola izvršena na Aerodromu Podgorica, te da je prelazak granice u oba slučaja evidentiran u bazi podataka koja se vodi u Stanici granične policije podgoričkog aerodroma.

"U postupku vršenja granične kontrole nije bilo nikakvog obmanjivanja, dok je komandirka Stanice granične policije Aerodrom Podgorica poslove i zadatke obavljala u skladu sa zakonskim nadležnostima, pri čemu je, u konkretnom slučaju, o njenom postupanju, shodno zahtjevu, neposredno nakon dolaska delegacije, upoznat pretpostavljeni načelnik Regionalnog centra granične policije „Centar“, Vasko Aković", navodi se u saopštenju UP.

Aković, kako navode, posjeduje važeće rješenje o rasporedu na radno mjesto načelnika Regionalnog centra granične policije „Centar“, "a o daljem njegovom angažmanu biće odlučeno rješenjem o raspoređivanju shodno Zakonu i novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstva unutrašnjih poslova."

Delegacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) na čelu sa srpskim patrijarhom juče ujutro je bez prethodne najave stigla u Crnu Goru kako bi potpisala Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović je danas na pres konferenciji povodom sto dana Vlade kazao da ugovor nije potpisan tajno, te da se o njemu govori već deset godina, a poslednjih mjesec vrlo intenzivno.

Dodao je da je SPC birao između dvije varijante koje su uključivale da se ugovor potpiše na presu ili tiho u državnoj rezidenciji.

"Ovdje sam 31. jula rekao da ne znam tačan datum. Tada nisam znao da će biti 3. avgusta. Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obaviješteni kad je potpisan", poručio je Abazović.

Bonus video: