Akva park bez zakupnine nesmetano radi, Carević traži anekse ugovora

Iako je vodeni grad uveliko otvoren i svakodnevno posjetioci uživaju u adrenalinskim toboganima i ostalim atrakcijama u funkciji, kompanija nema zaključene anekse ugovora s Opštinom, pa nije platila ni zakupnine za 2020, prošlu, ali i za ovu godinu

30934 pregleda 6 komentar(a)
Akva park u Budvi, Foto: Facebook
Akva park u Budvi, Foto: Facebook

Gradonačelnik Budve Marko Carević uputio je urgentan dopis kompaniji “Aquaterra solution” - da se zaključe aneksi ugovora za prethodne dvije godine o zakupu opštinske zemlje na brdu Topliš iznad grada, gdje je izgrađen veliki vodeni park.

Iako je vodeni grad uveliko otvoren i svakodnevno posjetioci uživaju u adrenalinskim toboganima i ostalim atrakcijama u funkciji, kompanija nema zaključene anekse ugovora s Opštinom, pa nije platila ni zakupnine za 2020, prošlu, ali i za ovu godinu. To pitanje iz 2019. godine riješeno je sudskim putem u korist Opštine.

Naime, Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine i obavezao kompaniju “Aquaterra solution” da isplati 215 hiljada eura na ime duga za zakupninu koji je ostao još od ljeta 2019.

”Ovim putem vam upućujem poziv za zaključenje aneksa ugovora, a sve u cilju preciziranja iznosa zakupnine za period 2020. i 2021. godine, shodno Ugovoru o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje Akva parka koji je zaključen 24. decembra 2014. Molim da se pisanim putem izjasnite, kojim povodom bi bio organizovan sastanak u hitnom roku u Službi predsjednika Opštine”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Prethodno je Sekretarijat za zaštitu imovine poslao urgenciju Careviću, zatraživši od prvog čovjeka Budve da pismenim putem pozove firmu “Aquaterra solution” na zaključenje aneksa ugovora.

Takođe, Sekretarijat je uputio i dopis nakon što je Akva park ove sezone otvoren bez zaključenog aneksa ugovora, Sekretarijatu za privredu - tražeći da stavi van snage rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, jer nije izmirio zakup Opštini Budva.

”Obraćam vam se zahtjevom da Rješenje o obavljanju ugostiteljske djelatnosti od 30. septembra 2016. kojim se odobrava privrednom društvu ‘Aquaterra solution’ obavljanje ugostiteljske djelatnosti stavite van snage jer navedeno privredno društvo nije regulisalo imovinsko-pravne odnose s Opštinom Budva kao zakupodavcem. Naime, Rješenjem koje je izdao Sekretarijat za privredu u stavu 3 je predviđeno da važi istekom ili raskidom Ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje akva parka. Istim Ugovorom je u članu 4 stav 2 predviđeno da ‘zakupac se obavezuje da zakupninu plaća godišnje, najkasnije do kraja prvog kvartala …”, navodi se u dopisu Sekretarijata za zaštitu imovine.

Projekat izgradnje akva parka promovisan je 2006. godine kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac.

Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Cijeli slučaj u januaru 2011. godine preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali i odnose kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na “leđa” poreskih obveznika metropole turizma, optužnica nikada nije podignuta.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, firmu su prije šest godina osnovali “Brockhampton investments limited” i LLC “Avanti”.

Potom kao osnivač ostaje “Brockhampton investments limited”, da bi potom se kao osnivači pojavili sa po 48,5 odsto kapitala “Henderson holdings lImited” i “Castelmaine holdings limited”, dok je tri odsto imao Sahret Ajdarpašić.

Prije tri godine dolazi ponovo do promjena, pa se kao osnivači sa po 50 odsto kapitala upisuju firma “N4 foundation” i “Trakom fondation”.

Od prošlog ljeta polovinu kapitala ima firma “Advent east estates SRO”, dok “N4 foundation” i “Trakom foundation” padaju na po četvrtinu udjela.

Bonus video: