Procedura poništavanja Temeljnog ugovora zavisi od pravne prirode akta

Ako bi to bio opšti akt, njegova ustavnost mogla bi se ispitati pred Ustavnim sudom. Ako je riječ o upravnom ili pojedinačnom aktu, onda bi mogao da ide na provjeru kod Upravnog suda, odnosno redovnih sudova

59421 pregleda 108 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Pitanje eventualnog poništavanja Temeljnog ugovora (TU), koje pominju neki politički akteri, vrlo je komplikovano, zato što nije u potpunosti jasno kakav je pravni karakter tog akta - ocijenili su pravnici koje su "Vijesti" konsultovale.

Jedan sagovornik kaže da je posrijedi sui generis vrsta akta, specifične pravne prirode.

Iz premijerovog kabineta u ponedjeljak su, u odgovoru na primjedbe na tekst dokumenta, kazali da ugovori s vjerskim zajednicama predstavljaju "jednu vrstu sui generis ugovora, s posebnim specifičnostima koje zavise i od same vjerske zajednice sa kojom se isti zaključuje".

Ako bi, objašnjava sagovornik, TU bio opšti akt, njegova ustavnost mogla bi se ispitati pred Ustavnim sudom. Ako je riječ o upravnom ili pojedinačnom aktu, onda bi mogao da ide na provjeru kod Upravnog suda, odnosno redovnih sudova.

Da je pak u pitanju međunarodni ugovor - za koji je potrebna ratifikacija u parlamentu - njegovo poništavanje bilo bi upitno zato što su takvi akti jači od svakog nacionalnog propisa.

Sagovornik tvrdi da je jedno od spornijih pitanja u vezi TU - legitimitet druge ugovorne strane. Smatra da je, umjesto SPC, druga ugovorna strana trebalo da bude Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ili eparhije SPC, koje imaju status pravnih lica u Crnoj Gori.

Abazovićev kabinet saopštio je da TU predstavlja “ugovorni odnos između dvije strane, koji počiva na odredbama Zakona o obligacionim odnosima, te pravila za njegovu primjenu, tumačenje i eventualne sporove povodom njega treba tražiti upravo u tom propisu”.

”Samim tim, eventualna ništavost mogla bi se ispitivati pred redovnim sudom, u kom slučaju je moguće da se pojedine odredbe proglase ništavim, dok bi TU mogao ostati na snazi i bez te odredbe. Iako je iznijet i stav ‘da se svaki od ugovora s vjerskim zajednicama može osporavati pred Ustavnim sudom’, nesporno je da konačno stanovište u pogledu svoje nadležnosti može zauzeti isključivo Ustavni sud”, poručili su.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da se potpisani ugovor "ne može mijenjati bez saglasnosti obje strane".

On je za RTCG kazao da ne zna za mogućnost jednostranog raskida ugovora.

Kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni ugovor nisu idealni, ali jesu prihvatljivi, dodajući da je pravni položaj SPC u Crnoj Gori riješen.

Bonus video: